Джо Байден особисто зустрінеться з Сі Цзіньпіном 14 листопада

18:25, 10 листопада 2022
Очікується, що Байден також висловить занепокоєння щодо стосунків Сі з президентом Росії Володимиром Путіним, зазначає CNBC
Джо Байден особисто зустрінеться з Сі Цзіньпіном 14 листопада
Фото: bbc.co.uk
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наступного тижня президент США Джо Байден обговорить низку геополітичних викликів під час своєї першої в статусі президента особистої зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Раніше лідери вже зустрічалися, але в іншому статусі.

«Ми очікуємо, що ця зустріч стане поглибленою та предметною розмовою між лідерами, спрямованою на краще розуміння пріоритетів і намірів один одного», — сказав журналістам під час телефонної розмови високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, цитує його CNBC.

Зустріч двох лідерів відбудеться в понеділок, 14 листопада, напередодні саміту G-20 на Балі, Індонезія.

«Я очікую, що президент буде чесним щодо ряду наших проблем», — додав чиновник, який говорив на умовах анонімності.

Чиновник сказав, що Байден висловить занепокоєння з приводу шкідливої ​​економічної практики, діяльності Китаю, яка «загрожує миру та стабільності в Тайванській протоці, а також нашої давньої стурбованості щодо порушень прав людини».

Байден заявив журналістам у Білому домі в середу, що хоче вирішити проблему зростання напруженості між Вашингтоном і Пекіном. «Що я хочу зробити з ним під час нашої розмови, так це пояснити, що таке кожна з наших червоних ліній, і зрозуміти, що, на його думку, є критично важливими національним інтересом Китаю, що, як я знаю, є критично важливим інтересом Сполучених Штатів», – сказав Байден.

За час президентства Байдена два лідери розмовляли п’ять разів і раніше обговорювали особисту зустріч під час двогодинної розмови наприкінці липня.

Очікується, що Байден також висловить занепокоєння щодо стосунків Сі з президентом Росії Володимиром Путіним. «Я думаю, що президент буде чесним і прямим з президентом Сі щодо того, як ми бачимо ситуацію в Україні з агресивною війною Росії», - сказав чиновник. «Це тема, про яку президенти говорили кілька разів раніше. Вони багато говорили про це в березні під час свого відеодзвінка, а потім знову говорили про це в липні, тож це частина поточної розмови між ними”, – додала особа.

Чиновник, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, сказав, що радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван передав першому дипломату Китаю Ян Цзечі, що США стурбовані тим, що Пекін може спробувати допомогти Росії послабити глобальні санкції. «Загалом, у нас є глибокі занепокоєння з приводу приєднання Китаю до Росії», – сказав чиновник. «Радник з національної безпеки прямо говорив про ці занепокоєння та потенційні наслідки та наслідки певних дій».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді