У Раді хочуть узаконити вебінари та майстер-класи — комітет підтримав законопроєкт

14:50, 30 листопада 2022
Згідно з законопроєктом освіта дорослих може відбуватися неформально, тобто зокрема через вебінари та майстер-класи.
У Раді хочуть узаконити вебінари та майстер-класи — комітет підтримав законопроєкт
Джерело фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань науки та освіти рекомендує Верховній Раді ухвалити у першому читанні законопроєкт №7039 “Про освіту дорослих”, яким пропонується визначити серед заходів з освіти дорослих вебінари та майстер-класи.

Передбачається, що надавачем освітніх послуг для дорослих може бути, зокрема, і фізична особа-підприємець. Заклади освіти, установи та організації можуть утворювати структурні підрозділи, що надають освітні послуги у сфері освіти дорослих. Тобто організовувати курси, тренінги, читати лекції для дорослих можуть ФОПи, виші, установи та організації.

Згідно з проєктом доросла особа, яка успішно виконала освітню програму, отримає відповідний документ. У ньому зазначається прізвище та ім’я випускника, обсяг навчальної програми, інформація про досягнуті результати навчання.

Отримати другу вищу освіту чи підвищити  кваліфікацію доросла особа, згідно з документом може, зокрема, в інститутах післядипломної освіти, центрах освіти дорослих. Центри освіти дорослих можуть створюватися органами місцевого самоврядування як юридичні особи або структурні підрозділи закладів освіти, культури, спорту. Подібні центри функціонують вже не перший рік. Пропонується їх ввести в законодавче поле. Такі заклади повинні отримати ліцензію у Міністерстві освіти.

Також законопроєктом вводиться поняття "неформальна освіта дорослих". Освітній процес у неформальній освіті дорослих організовується у формі освітніх та просвітницьких заходів (семінари, тренінги, вебінари, майстер-класи, курси). Передбачається, що визнання результатів навчання під час неформальної освіти відбуватиметься у порядку, визначеному МОН.

Фінансування системи освіти дорослих, згідно з проєктом, буде відбуватися за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших не заборонених законодавством джерел. 

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін запропонував Раді скасувати підсумкову атестацію у 2022/2023 навчальному році.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді