Кабмін вніс зміни до свого Регламенту щодо засідань під час війни

07:40, 20 грудня 2022
Під час воєнного стану головуючий на онлайн-засіданні Кабінету Міністрів може перебувати в інших будівлях.
Кабмін вніс зміни до свого Регламенту щодо засідань під час війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час онлайн-засідання Уряду головуючому на цьому засіданні, ким, як правило, є прем’єр-міністр Денис Шмигаль, необов’язково перебувати у будівлі уряду.

Відповідні зміни внесені до Регламенту  Кабінету Міністрів України постановою Уряду
від 16 грудня 2022 р. № 1391.

Так,  пункт 6 § 26-1 Регламенту, який встановлює, що під час онлайн-засідання Кабінету Міністрів у залі засідань Кабінету Міністрів перебуває Прем’єр-міністр та/або Перший віце-прем’єр-міністр чи віце-прем’єр-міністр доповнили абзацом, згідно з яким у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану головуючий на онлайн-засіданні Кабінету Міністрів може перебувати в інших будівлях (приміщеннях).

Також КМУ встановив, що у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану засідання Кабінету Міністрів проводяться у визначений Прем’єр-міністром день та час (зараз цей пункт передбачає, що засідання під час війни проводяться «відповідно до схваленого Кабінетом Міністрів плану-графіка»).

Внесені й інші зміни.

Нагадаємо, за два місяці до початку повномасштабного вторгнення, 29 грудня 2021 року, Кабмін додав до свого Регламенту параграф 55-2 «Розгляд на засіданні Кабінету Міністрів проектів актів Кабінету Міністрів з питань забезпечення обороноздатності держави, з інших питань, пов’язаних із виникненням загрози життю та/або здоров’ю населення, підготовлених у період дії воєнного стану»

Відповідно до нього у невідкладних випадках, пов’язаних із введенням в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, що потребують негайного прийняття рішення, Прем’єр-міністр або інший член Кабінету Міністрів за погодженням з Прем’єр-міністром може внести на розгляд Кабінету Міністрів проект акта без дотримання вимог цього Регламенту щодо погодження і консультацій, проведення правової експертизи Мін’юстом, розгляду на засіданні урядового комітету.

Такий проект акта ставиться на голосування і у разі його прийняття опрацьовується Секретаріатом КМУ без зміни його по суті (вносяться поправки, пов’язані з приведенням у відповідність з правилами нормопроектувальної техніки, здійснюється редагування).

16 грудня до цього параграфу були внесені зміни. Зокрема, тепер цей параграф може бути застосовано «у період дії в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, у невідкладних випадках».

Також, як відомо, до початку війни Кабмін розміщував на своєму сайті у відкритому доступі порядок денний, включно з частиною документів, які планує ухвалити на засіданні.

Втім, після 24 лютого із зрозумілих причин публічно проекти рішень та порядок денний більше не розміщуються у відкритому доступі.

16 грудня 2022 року Уряд нарешті врегулював це на нормативному рівні.

Так, до пункт 3 § 17 Регламенту Кабінету Міністрів України, який передбачає і досі, що проект порядку денного засідання КМУ, а також включені до нього проекти актів Кабінету Міністрів, що мають важливе суспільне значення і стосуються прав та обов'язків громадян, розміщуються на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів (Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади) не пізніше ніж за 24 години до початку засідання, доповнено абзацом такого змісту:

«Вимоги цього пункту можуть не застосовуватися у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану».

Крім того, передбачено, що схвалений Прем'єр-міністром проект порядку денного засідання КМУ та матеріали до нього Секретаріат Кабінету Міністрів надсилає членам Кабінету Міністрів, іншим учасникам засідання, а також Національному агентству з питань запобігання корупції в електронній формі із використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади, крім матеріалів, що містять інформацію з обмеженим доступом, не пізніше ніж за 24 години до початку засідання, а у разі проведення позачергового засідання та/або проведення засідання під час введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану надає їх до початку або в ході засідання. Матеріали з кадрових питань надаються учасникам засідання в день засідання перед його початком.

Отже, Уряд нормативно прописав, що члени КМУ, інші учасники засідання та НАЗК можуть отримати матеріали вже під час засідання Уряду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду