Втручання в суддівську діяльність є протиправним та незаконним, — Госпсуд Одеської області

10:05, 16 червня 2017
Господарський суд Одеської області попередив про відповідальність за спроби тиску на суд.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нещодавно Господарський суд Одеської області інформував громадськість про спроби тиску на суд під час розгляду справ за позовом прокуратури Одеської області в інтересах держави в особі Одеської міської ради до суб'єктів господарювання про розірвання договорів оренди пляжів і визнання недійсними договорів про співпрацю. За такими справами пильно спостерігає громадськість, яку представляють так звані «активісти»; вони вимагають задоволення позовів прокуратури, повідомляють в прес-службі суду.

З огляду на зазначене, Господарський суд Одеської області застерігає, що дії, які спрямовані на зрив судових засідань, порушують права учасників процесу на справедливий суд по будь-яких справах, які перебувають у провадженні як Господарського суду Одеської області так і Одеського апеляційного господарського суду, а також є протиправними і незаконними.

«Конкретні випадки грубого втручання в суддівську діяльність порушують конституційні принципи незалежності і недоторканності суддів, адже Конституція України проголошує, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права!» — відзначили в суді.

Так, ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом.

Господарський суд Одеської області звертає увагу на неприпустимість подібних дій у судах і усвідомлення подальшої відповідальності за вчинення протиправних дій по відношенню до суду, його працівників і суддів. Зокрема, відповідно до кримінального законодавства, втручання в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення є злочином проти правосуддя (ст. 376 КК України).

«Об'єктивна сторона злочину характеризується тільки активною поведінкою — діями, які виявляються у втручанні в будь-якій формі (спосіб) в діяльність судді. Згідно ч. 1 ст. 376 КК України, карається злочин з формальним складом, який визнається закінченим з моменту самого втручання — незалежно від того, завадив цим винний виконання суддею службових обов'язків і домігся винесення неправосудного рішення », — додали в Господарському суді.

Санкція ст. 376 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або арешту на строк до шести місяців.

Ті ж дії, якщо вони перешкодили запобіганню злочину чи затриманню особи, яка його вчинила, або вчинені особою з використанням свого службового становища, караються позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Передбачена також кримінальна відповідальність за погрозу або насильство щодо судді, умисне знищення або пошкодження його майна, посягання на його життя або здійснення таких же дій щодо близьких родичів судді в зв'язку з його діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя (ст. 377, ст. 378, ст. 379 КК України).

Так, за санкцією ст. 377 КК України, умисне заподіяння судді або його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя, карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до шести років. Умисне заподіяння судді тяжкого тілесного ушкодження у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя, карається позбавленням волі на строк від п'яти до 12 років.

У суді застерегли громадськість від участі в «сумнівних масових заходах, особливо коли вони мають передбачувані протизаконні наміри».

Нагадаємо, 15 червня в Господарському суді Одеської області активісти зірвали засідання з розгляду позову прокуратури та мерії до ТОВ «Аркада-ЛТД», якій належить найпопулярніший пляжний комплекс «Причал №1».

Під час слухання невідомі бризнули в присутніх зеленкою і застосували сльозогінний газ, після чого закрили двері залу суду із зовнішнього боку і протримали людей під замком 5-7 хвилин. Потім вони відкрили двері і знову застосували газ. Постраждалим в результаті дій активістів було важко дихати, вони вийшли на вулицю. Суд взяв перерву, після чого оголосив, що переносить засідання на 17:00, передає Одеса Медіа.

На місце приїхала поліція. Присутні вказали на Миколу Доценка, який був одним з тих, хто найбільш активно застосовував сльозогінний газ, проте правоохоронці практично нічого не зробили.

Поліція відвезла Миколу Доценка і ще кількох активістів в райвідділ для дачі показань.

Суд виніс остаточне рішення у справі, відхиливши позов прокуратури.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді