Конкурс до Верховного Суду: співбесіди з конкурсантами. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ

18:50, 16 червня 2017
Вища кваліфкомісія суддів проводить співбесіди з кандидатами до Верховного Суду, щодо яких було оголошено перерву.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 16 червня, Вища кваліфкомісія проводить засідання в пленарному складі з розгляду питання про підтвердження здатності кандидатами на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду здійснювати правосуддя у відповідному суді, щодо яких оголошено перерву згідно з абзацом 2 ч. 1 ст. 88 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», в рамках конкурсу, оголошеного 7 листопада 2016 року.

Перелік кандидатів, яких ВККС розглядатиме:

  • Антоненко Наталія Олександрівна;
  • Вербова Ірина Михайлівна;
  • Гуменюк Аліна Іванівна;
  • Данко Віктор Йосипович;
  • Леон Олександр Іванович;
  • Луспеник Дмитро Дмитрович;
  • Погрібний Сергій Олексійович;
  • Присяжнюк Оксана Василівна;
  • Сахно Роман Іванович;
  • Ткач Ігор Васильович;
  • Шевченко Тетяна Валентинівна;
  • Школяров Віктор Федорович.

Нагадаємо, що в перший день пленарних засідань ВККС відсіяла трьох кандидатів, на другий день – шість кандидатів, на третій день пленарних засідань троє кандидатів не підтвердили здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а на четвертий день – один.


19:00 У пленарному складі Комісія розглянула кандидатуру судді ВССУ Романа Сахно. Правосуддя кандидат здійснює з 2002 року.

Громадська рада доброчесності поставила в провину кандидату рішення 2012 року в складі колегії у справі колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, яке ЄСПЛ в 2013 році визнав політично мотивованим, а також невиплату аліментів і приватизацію службової квартири на сина. Після цього кандидат отримав від держави ще одну квартиру в Києві.

Роман Сахно претензії спростував. Що стосується справи Юлії Тимошенко, то кандидат зазначив, що зараз керівництво країни публічно заявляє, що газові контракти з РФ, які як раз в 2009 році підписала Юлія Тимошенко і які стали підставою для її кримінального переслідування, були незаконними. Також частина положень цих договорів недавно переглянув Стокгольмський арбітраж. Претензії щодо невиплати аліментів кандидат також відкинув. Він повідомив, що як раніше, так і зараз допомагає синові. Квартира судді в Києві в даний час не приватизована. Висновок ГРД Роман Сахно в цілому назвав необ'єктивним.

Проте ВККС прийняла рішення визнати Романа Сахно таким, що не здатний здійснювати правосуддя в новому Верховному Суді.


17:20 Розглянуто кандидатура судді Приморського районного суду міста Одеси Сергія Погрібного. Правосуддя кандидат здійснює з 2003 року.

У провину кандидата були поставлені ряд судових рішень, які ЗМІ трактували як ті, що сприяли рейдерським захопленням, зокрема, щодо передачі земельних ділянок. Також було припущення, що Сергій Погрібний може бути пов'язаний з рядом політиків.

Виникли питання до майна кандидата, а також до перешкоджання роботи журналістів.

Втім, щодо майна кандидат сьогодні дав докладні пояснення, а всі звинувачення на свою адресу спростував.

Негативний висновок ГРД Комісія подолала 14 голосами, а один член Комісії висловився проти.


16:28 Відбулося розгляд кандидатури судді Апеляційного суду міста Києва Ірини Вербової.

У Громадської ради доброчесності виникли питання до семи об'єктів нерухомості і земельних ділянок, які довго не декларувалися кандидатом, велику суму готівки ($ 44 800, 7900 євро і 170 тис. грн) і т.д. Один з земельних ділянок у 2010 році СБУ визнала речовим доказом у рамках кримінального провадження.

Претензії Ради суддя спростувала, а арешт з земельної ділянки, за її словами, був знятий. Співбесіда з кандидатом зайняло досить багато часу в порівнянні з співбесідами з іншими кандидатами. Багато питань стосувалося особистого життя кандидата, відносин з родичами і майнових проблем судді.

У підсумку Комісія не підтвердила здатність Ірини Вербової здійснювати правосуддя в новому Верховному Суді.


15:16 Кваліфікаційна комісія розглянула кандидатуру судді Верховного Суду у відставці Тетяни Шевченко.

Претензії Ради доброчесності до кандидата стосувалися того факту, що суддя у відставці двічі брала участь в розгляді справ, які пізніше розглядалися в ЄСПЛ ( «Яременко проти України» і «Юрій Волков проти України»). Про це кандидат не повідомила у відповідній декларації доброчесності.

Також претензії виникли до посту кандидата в Facebook, де вона повідомила, що раніше, будучи власником авто, демонструвала посвідчення судді співробітникам правоохоронних органів з метою більш коректного ставлення з їхнього боку.

Тетяна Шевченко претензії Ради спростувала. Вона повідомила, що про рішення ЄСПЛ вона довгий час не знала, оскільки в 2010 році вийшла у відставку і не стежила за подальшим розвитком подій. Що стосується поста в Facebook, то Тетяна Шевченко зазначила, що її слова були неправильно інтерпретовані і сенс посту був в тому, що обидві сторони, в разі виникнення конфлікту між суддею та правоохоронними органами, повинні вести себе коректно.

Негативний висновок щодо кандидата був подоланий 12 голосами, проти проголосували два члени Комісії.


14:40 В пленарному засіданні Комісія розглянула кандидатуру судді Харківського апеляційного адміністративного суду Оксани Присяжнюк. Правосуддя кандидат здійснює з 2002 року.

У ГРД до кандидата виникли питання у зв'язку з колегіальним рішенням у 2015 році, яким, на думку Ради, було порушено право громадян на мирні збори. Суддя з цим не погодилася.

Негативний висновок був подоланий 13 голосами членів Комісії, ще два члена Комісії були відсутні.


14:25 Процедуру розгляду в пленарному складі повинен був пройти суддя ВССУ Дмитро Луспеник.

Однак напередодні Громадська рада доброчесності скасувала негативний висновок щодо кандидата. Як зазначила представник Ради Тетяна Гринь, кандидат надав всі необхідні пояснення.

13:56 Відбулося розгляд кандидатури судді Шевченківського райсуду міста Києва Аліни Гуменюк. Суддя здійснює правосуддя з 2003 року.

Громадська рада доброчесності раніше зробила негативний висновок щодо кандидата на тій підставі, що суддя в 2015 році намагалася заборонити журналісту програми «Наші гроші» проводити відеофіксацію по резонансній справі тодішнього глави «Південно-західної залізниці» Олексія Кривопішина. Крім цього, в 2013-2014 рр. Аліна Гуменюк притягувалась до дисциплінарної відповідальності і отримала догани.

Всього до відповідальності суддя притягувалася чотири рази.

Сьогодні Аліна Гуменюк повідомила, що представником однієї зі сторін в одній зі справ, яке розглядала суддя, був член ГРД Роман Маселко, але він не взяв самовідвід при голосуванні за негативний висновок щодо судді. Що стосується заборони зйомки, то суддя зазначила, що, на її думку, журналісти прийшли в зал засідань зі стаціонарною апаратурою, а не з портативною камерою. До того ж, вони заздалегідь не подали клопотання про зйомку.

До дисциплінарної відповідальності суддя притягувалася за несвоєчасне виготовлення повних текстів рішень, оскільки довгий час працювала без помічника, а навантаження було високим.

«Я зараз працюю 14 годин з 24-х», – розповіла суддя.

Негативний висновок ВККС подолала 12 голосами, проти був 1 член Комісії.


12:59 Розглянуто кандидатура судді ВССУ Олександра Леона. Кандидат здійснює правосуддя з 1996 року.

Раніше ГРД зробив негативний висновок щодо кандидата, оскільки, на думку Ради, Олександр Леон раніше не вказав в декларації дочку, яка до 2016 року була секретарем судового засідання. У деклараціях кандидата про майно і доходи також знайшлися прогалини, зокрема, не був задекларований будинок у Львівській області, яким користується сам Олександр Леон і його дружина. Сам будинок оформлений на доньку судді.

Також були незрозумілі обставини проживання судді в Києві.

Сам суддя сьогодні зазначив, що живе в однокімнатній квартирі знайомих і не платить за житло, а на вихідні їде на Львівщину. Виправлену декларацію, з усіма розкрилися нюансами, кандидат подав.

Відзначимо, що за несвоєчасне повідомлення про зміну майнового стану передбачена дисциплінарна відповідальність.

В результаті ВККС визнала Олександра Леона таким, що не підтвердив право на здійснення правосуддя в новому Верховному Суді.


12:31 Наступним було розглянуто суддю Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Віктора Данко. Правосуддя кандидат здійснює з 2005 року.

Однак, як такого розгляду не відбулося, оскільки сьогодні стало відомо, що негативний висновок Громадської ради доброчесності щодо Віктора Данко був скасований. Раніше виникли питання до декларування майна родички кандидата.

«Кандидат надав пояснення, що при реєстрації майна сталася помилка в БТІ, внаслідок чого були внесені недостовірні дані», – розповіла член ГРД Євгенія Моторевська.

Оскільки негативний висновок був скасований, то й розгляд кандидата в пленарному складі Комісії було скасовано.


12:10 Першою сьогодні була розглянута кандидатура судді Апеляційного суду міста Києва Наталії Антоненко. Суддівську кар'єру кандидат почала ще в 1995 році.

Громадська рада доброчесності поставив в провину кандидату невнесення в декларації протягом довгого часу земельної ділянки та об'єкта незавершеного будівництва, а також невідповідність доходів до способу життя.

Негативний висновок ВККС подолала 12 голосами, ще два члена Комісії проголосували проти.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд