Юридичні поради: інтернет-сайт на замовлення

19:00, 21 червня 2017
Як правильно зареєструвати доменне ім'я? На що звертати увагу при виборі розробників?
Юридичні поради: інтернет-сайт на замовлення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Веб-сайти вже давно стали реквізитами для будь-якого підприємця або особи, яка бажає розмістити інформацію в мережі Інтернет, але процедура замовлення інтернет-магазину або онлайн-візитки не така вже й проста, як може здатися на перший погляд. Щоб отримати якісний сайт під ключ і не мати проблем в майбутньому, потрібно подбати про безліч нюансів.

Сайт має три складових, кожна з яких може розглядатися як окремий об'єкт інтелектуальної власності:

  1. Так звані «сервісні та програмні засоби», які дозволяють сайту функціонувати. Дизайн сторінок є об'єктом авторського права, який по дефолту належить його творцеві.
  2. Адреса або так зване «доменне ім'я».
  3. Інформаційне наповнення сайту (текстова, графічна та аудіовізуальна інформація).

Перш, ніж почати розробку сайту, компанія повинна вибрати і купити доменне ім'я та хостинг, на якому розміщуватиметься сайт. Доменне ім'я може частково або повністю повторювати назву веб-сайту або фізичної або юридичної особи, яка є його власником. Потрібно перевірити, чи вільно бажане ім'я, і після вибору замовити його, вписавши реквізити і необхідні дані. Експерти рекомендують вказувати справжню, а не вигадану інформацію про себе, адже тільки тоді, в разі крадіжки у Вас домену або в разі втрати доступу до електронної пошти, Ви зможете його повернути.

Пам'ятайте: доменне ім'я дуже легко втратити! Тому бажано, щоб власник фірми реєстрував його на себе, тобто на юридичну особу, і тільки у перевірених реєстраторів. Покупку домену фахівці радять оформити у вигляді договору — особливо для юридичної особи.

Не нехтуйте правилами безпеки! Щоб Ваш домен не вкрали, надійно захищайте свою електронну пошту, використовуйте складні паролі, двоступеневу авторизацію і т. д. Придумати надійний пароль Вам можуть допомогти спеціальні програми. Домен коштує дорого, тому, якщо Ви помітили, що він вже не Ваш, негайно звертайтеся до реєстратора, а також до правоохоронних органів.

Після вибору доменного імені і хостингу потрібно створити технічне завдання на розробку сайту. Експерти радять з усією відповідальністю поставитися до складання цього документа. Ви повинні чітко зрозуміти, що хочете отримати в результаті: інтернет-магазин, каталог або сайт-візитку. Також при проектуванні веб-ресурсу потрібно визначитися з рівнем захисту, планованою кількістю відвідувачів, просуванням сайту в пошукових системах і т. і.

Уважно вибирайте виконавця для Вашого ресурсу, адже можна потрапити не тільки на невмілих фрілансерів, але і на недобросовісні веб-студії. Не лінуйтеся почитати відгуки про фахівців і зателефонувати клієнтам розробників, що зацікавили Вас.

І ще: замовляючи сайт у дизайнера, наполягайте, щоб він був створений з використанням популярних в Україні систем управління контентом. Це допоможе в майбутньому в підтримці і доопрацювання сайту, якщо доведеться поміняти підрядника.

У наступних «Юридичних порадах» Ви дізнаєтеся про найефективніші способи захисту авторських прав на веб-сайт.

Читайте також: «Юридичні поради: вибір інтернет-магазину», на сайті «Судово-юридичної газети».

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд