Судова практика: особливості оскарження рішень Вищої ради правосуддя

12:33, 27 червня 2017
Чи може особа, яка звернулася до ВРП зі скаргою на суддю, домогтися зміни рішення Ради в судовому порядку.
Судова практика: особливості оскарження рішень Вищої ради правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний Суд України виніс постанову від 13 червня 2017 року №21-3591а16 у справі за позовом скаржника до Вищої ради правосуддя (ВРП).

У вересні 2016 року позивач та його представник звернулися до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), як суду першої інстанції, з позовом до ВРП.

Скаржники були незадоволені тим, що ВРП відмовила у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Галини Мостової. Вони просили визнати бездіяльність ВРП і зобов'язати її розглянути питання про звільнення служителя Феміди за порушення присяги. На думку прохачів, власниця мантії необґрунтовано відмовила у відкритті касаційного провадження у справі про розподіл майна подружжя.

ВАСУ у відкритті провадження відмовив, пославшись на те, що громадяни, які не є суб'єктами дисциплінарного провадження стосовно суддів, не мають права оскаржувати рішення за його наслідками, тому зазначена справа не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Не погодившись з рішенням ВАСУ, позивач звернувся до Верховного Суду України. ВСУ, проаналізувавши матеріали справи, прийшов до висновку про те, що право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності державних органів гарантовано ст. 55 Конституції України. Право на звернення до адміністративного суду в зазначених випадках відображено в ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства, а Конституційний Суд України, вирішуючи питання, порушені в конституційному зверненні й конституційному поданні щодо тлумачення ч. 2 ст. 55 Конституції, вказав, що особа, щодо якої суб'єкт владних повноважень прийняв рішення, вчинив дію або допустив бездіяльність, має право на захист.

ВСУ визнав висновок ВАСУ про те, що справа не може розглядатися в порядку адміністративного судочинства, суперечливим, а також таким, що порушує ст. 165 КАС в поєднанні зі ст. 159 КАС. Оскільки ВСУ позбавлений повноважень усувати подібні протиріччя, було прийнято рішення скаргу позивача задовольнити, ухвалу ВАСУ скасувати, а також направити справу до ВАСУ для вирішення питання про відкриття провадження.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду