Підозрювану у хабарництві суддю тимчасово відсторонили від посади

15:16, 27 червня 2017
Вища рада правосуддя частково задовольнила клопотання САП щодо судді, підозрюваної в отриманні хабара.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

27 червня Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника генерального прокурора України — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про тимчасове відсторонення судді Броварського міськрайонного суду Київської області Ганни Білик від здійснення правосуддя в зв'язку з притягненням її до кримінальної відповідальності.

Суддю підозрюють у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди) КК України.

15 червня Ганні Білик було вручено повідомлення про підозру, а Солом'янський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді застави в 84 200 грн.

У САП вважають, що, залишаючись на посаді судді, підозрювана може знищити або підробити документи, які можуть виступати в якості доказів, а також впливати на потенційних свідків злочину.

У свою чергу представник Ганни Білик на засіданні ВРП повідомив, що САП, звинувачуючи його підзахисну, не надав належних та допустимих доказів злочину. Суддя не була затримана на місці злочину, а так звана «неправомірна вигода» виявлена слідчими НАБУ в будинку судді під диваном біля вхідних дверей.

Адвокат вважає, що звинувачення є необґрунтованим, а сторона звинувачення просто зловживає своїм правом, тому просить ВРП відмовити САП в клопотанні.

Члени ВРП поцікавилися у захисника, як він ставиться до того, що правосуддя буде здійснювати суддя, яка підозрюється в скоєнні злочину, і як ця обставина буде впливати на довіру до судової влади?

Адвокат у відповідь заявив, що кожен громадянин має право мати свою суб'єктивну думку, але до оголошення обвинувального вироку, в можливість якого він слабо вірить, діє презумпція невинуватості.

І все ж ВРП, порадившись, ухвалила рішення частково задовольнити клопотання САП, тимчасово — на два місяці — відсторонивши Ганну Білик від здійснення правосуддя в Броварському міськрайонному суді Київської області.

Крім цього, ВРП рекомендувала 67 суддів до призначення безстроково.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва