Судді ВАСУ звернулися до парламенту для врегулювання питання перекладу в зв'язку з ліквідацією суду

11:13, 7 липня 2017
Сьогодні, 7 липня, в ВАСУ проходять збори суддів Вищого адміністративного суду України.
Судді ВАСУ звернулися до парламенту для врегулювання питання перекладу в зв'язку з ліквідацією суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Зокрема, розглядається питання стану здійснення правосуддя.

Так, за даними судової статистики, в I півріччі 2017 року на розгляд одного судді ВАСУ надходило по 147 справ і матеріалів щомісячно в порівнянні з 69 в I півріччі 2016 року. Причини такого становища полягають в тому, що в 2016 році здійснювати правосуддя починали 80 суддів, а в 2017 році — тільки 46.

На сьогодні в штаті ВАСУ — 41 суддя. З них здійснюють правосуддя 37 суддів (три судді знаходяться в декретних відпустках, один суддя відряджений в ВККС). Загострення ситуації з кадровим забезпеченням відбувається на тлі збільшення надходження справ і матеріалів у ВАСУ.

Так, за шість місяців 2017 року до суду надійшло 22 511 справ і матеріалів у порівнянні з 18 156 в I півріччі 2016 року. Цей показник в поточному році зріс на 24%.

Також збори суддів розглядають питання про внесення змін до рішення, яким були затверджені основи автоматизованого розподілу справ. Зокрема, зміни обумовлені тим, що справи розподіляються на вже звільнених суддів.

Пропонується, щоб у такому випадку система мала можливість «підтягнути» суддю до складу колегії. Також подібні питання виникають у зв'язку з самовідводом. Ще одна мотивація, в разі призначення нових суддів до Верховного Суду, — в ВАСУ можуть залишитися 20 або менше суддів, на яких будуть розподілятися справи. Необхідно передбачити можливість, щоб в такому випадку система могла включати в колегії для розгляду суддів з інших палат.

Також збори суддів підтримали повторне звернення до президента, Верховної Ради щодо законодавчого врегулювання переведення суддів в разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, а також додатково направити таке звернення до Вищої ради правосуддя.

На даний момент ні по одному зверненню ВАСУ відповідь не надійшла.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду