У Вищому адмінсуді обрали заступника голови

11:48, 7 липня 2017
Сьогодні, 7 липня, відбулися збори суддів Вищого адміністративного суду України, на яких обрали заступника голови ВАСУ.
У Вищому адмінсуді обрали заступника голови
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На посаду заступника голови ВАСУ одноголосно обраний Михайло Смокович.

Також, розглядалося питання стану здійснення правосуддя.

Так, за даними судової статистики, в I півріччі 2017 року на розгляд одного судді ВАСУ надходило по 147 справ і матеріалів щомісячно в порівнянні з 69 в I півріччі 2016 року. Причини такого становища полягають в тому, що в 2016 році здійснювати правосуддя починали 80 суддів, а в 2017 році — тільки 46.

На сьогодні в штаті ВАСУ — 41 суддя. З них здійснюють правосуддя 37 суддів (три судді знаходяться в декретних відпустках, один суддя відряджений в ВККС). Загострення ситуації з кадровим забезпеченням відбувається на тлі збільшення надходження справ і матеріалів у ВАСУ.

Так, за шість місяців 2017 року суд надійшло 22 511 справ і матеріалів у порівнянні з 18 156 в I півріччі 2016 року. Цей показник в поточному році зріс на 24%.

Крім цього, збори суддів розглянули питання про внесення змін до рішення, яким були затверджені основи автоматизованого розподілу справ. Зокрема, зміни обумовлені тим, що справи розподіляються на вже звільнених суддів.

Пропонується, щоб у такому випадку система мала можливість «підтягнути» суддю до складу колегії. Також подібні питання виникають у зв'язку з самовідводом. Ще одна мотивація, в разі призначення нових суддів до Верховного Суду, — в ВАСУ можуть залишитися 20 або менше суддів, на яких будуть розподілятися справи. Необхідно передбачити можливість, щоб в такому випадку система могла включати в колегії для розгляду суддів з інших палат.

Також збори суддів підтримали повторне звернення до президента, Верховної Ради щодо законодавчого врегулювання переведення суддів в разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, а також додатково направити таке звернення до Вищої ради правосуддя.

На даний момент ні по одному зверненню ВАСУ відповідь не надійшла.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області