Конкурс до Верховного Суду: переможець про складнощі, випробування і шанси

13:00, 2 серпня 2017
Фіналіст конкурсу розповів, з якими труднощами він зіткнувся і які надії покладає на новий ВС.
Конкурс до Верховного Суду: переможець про складнощі, випробування і шанси
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

 

В Україні триває формування нового Верховного Суду. 27 липня, Вища кваліфікаційна комісія суддів України затвердила рейтинг кандидатів за підсумками конкурсу. Тепер — слово за Вищою радою правосуддя.

«Судово-юридична газета» взяла ексклюзивний коментар у конкурсанта, доцента Дніпропетровського регіонального інституту держуправління Національної академії держуправління при Президентові України, адвоката Сергія Жукова, який пройшов в тридцятку фіналістів Касаційного господарського суду Верховного Суду.

Сергій Жуков назвав конкурс складним і тривалим, і висловив упевненість в тому, що він зможе внести свій внесок для підвищення репутації Верховного Суду.

– Які Ваші враження від конкурсу?

– Конкурс в ВС був для мене певним професійним викликом. Адвокати та вчені раніше ніколи не могли і мріяти про те, щоб поборотися на відкритому конкурсі за посаду судді Верховного Суду. Як адвокат і вчений я прекрасно розумів, що шанс взяти участь в такому конкурсі, який проводиться вперше, ймовірно буває один раз в житті. Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, тому я був налаштований, що конкурс буде складним і тривалим. Будь-яка реформа повинна нести позитивні зміни, саме тому, я вважаю, що зможу внести свій вклад в те, щоб Верховному Суду стали довіряти звичайні люди.

– Який етап був самим непростим для Вас?

– Найскладніший етап конкурсу — практичне завдання кваліфікаційного оцінювання, а саме написання постанови касаційної інстанції за наданими документами. За п'ять годин дуже складно вивчити документи, прийняти рішення і, посилаючись на норми права, відразу «набіло» без чернетки, від руки написати проект постанови касаційного суду. П'ять годин пролетіли як одна мить. Зона особистого комфорту в цей момент залишилася далеко позаду. Однак вважаю, що такі випробування будь-якому судді, адвокату і вченому дозволяють максимально розкрити свій потенціал. Випробування, на мій погляд, дуже загартовують і розвивають, особливо професійні якості.

– Що б Ви вдосконалили в процедурі?

– Якщо говорити про вдосконалення процедури конкурсу, я вважаю, що письмовий етап повинен проходити з можливістю набору текстів рішень на комп'ютерах. Вони були б більш аргументованими, і це б значно скоротило час на їх підготовку і перевірку. Мало хто пише в практичній діяльності рішення від руки за п'ять годин.

– Які надії Ви покладаєте на новий Верховний Суд?

– Вважаю, що новий Верховний Суд відбудеться саме тоді, коли йому почнуть довіряти люди і мова його рішень буде аргументованою, простою і зрозумілою.

– Чи зможуть адвокати, науковці та судді стати єдиною командою за короткий час?

– Упевнений, що всі кандидати, які пройшли такий тривалий і жорсткий конкурс йдуть в ВС саме працювати. Тому адвокати, науковці та судді будуть змушені прибрати свої амбіції, знайти компроміси з дискусійних питань і спільно, в найкоротші терміни, організувати роботу суду. З питання взаємовідносин суддів між собою, мені дуже подобається вислів Антоніна Скаліа, одного з видатних суддів Верховного суду США, який говорив: «Всіх, з ким я коли-небудь працював в суді, я розглядав як своїх друзів. Деякі були ближче, ніж інші, але не було людини, яку я міг би назвати своїм ворогом».

– Що ще необхідно зробити, щоб ВС зміг повноцінно розпочати роботу?

– Для повноцінної організації роботи Верховного Суду, крім обов'язкового прийняття і вступу в силу процесуальних кодексів, дуже важливо, щоб на засіданнях Пленуму Верховного Суду швидко були б прийняті рішення про призначення Голови та заступників Голови Верховного Суду. Касаційні суди на своїх зборах мають обрати своє керівництво і тих, кого вони делегують у Велику палату ВС. Це і буде індикатором злагодженої і організованої роботи Верховного Суду. Також, дуже важливо забезпечити передачу і автоматичний розподіл справ з ліквідованих вищих судів. Не повинно бути великої перерви в здійсненні повноважень касаційною інстанцією.
Діяльність ВС є дуже важливою і відповідальною. Тому, для того, щоб Верховний Суд став прикладом позитивних змін саме для користі звичайних людей, організація його діяльності повинна бути швидкою, прозорою та ефективною.

 

Раніше, адвокат Ганна Вронська поділилася своїми враженнями від конкурсу.

Вона розповіла на особистому досвіді, як проходив відбір, і з якими труднощами довелося зіткнутися на шляху до вищої судової інстанції держави.

Також, адвокат Іван Міщенко надав ексклюзивний коментар «Судово-юридичній газеті» про свої враження від конкурсу.

Міщенко зазначив, що для нього, як і для багатьох інших учасників, конкурс виявився не з легких. Потрібно було показати не тільки дуже високий професійний рівень, а й необхідні психологічні якості

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд