Судді не вдалося змінити формулювання свого звільнення

10:03, 4 серпня 2017
Верховний Суд України відмовив у задоволенні заяви судді, незадоволеного формулюванням свого звільнення.
Судді не вдалося змінити формулювання свого звільнення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ще 24 березня 2016 року Вища рада юстиції передала до Верховної Ради України подання про звільнення Гавриша Ярослава Михайловича з посади судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області у зв'язку з неможливістю виконання ним повноважень за станом здоров'я.

У серпні 2016 року Я. Гавриш, відповідно до положень ст. 171-1 Кодексу адміністративного судочинства України, звернувся до Вищого адміністративного суду України, як суд першої інстанції, з позовом про визнання дій ВРЮ протиправними, і з вимогою змінити формулювання звільнення його з посади судді.

Суддя вказав, що відповідно до ч. 5 ст. 126 Конституції України, ст. 43 Закону України «Про статус суддів» від 15 грудня 1992 року №2862-ХІІ підставу для звільнення його з посади повинно містити наступне формулювання: «У зв'язку з неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров'я, у відставку».

24 жовтня 2016 року Вищий адміністративний суд України позовні вимоги Я. Гавриша до Вищої ради юстиції залишив без розгляду в зв'язку з пропуском місячного строку звернення до суду.

Верховний Суд України, розглядаючи наступну заяву Я. Гавриша, прийшов до висновку, що положення ст. 43 Закону №2862-XII, що передбачають право судді на відставку за станом здоров'я, втратили силу з 1 січня 2011 року, після вступу в силу Закону України від 7 липня 2010 року №2453-VI «Про судоустрій і статус суддів».

Таким чином, звільнення судді Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Я. Гавриша відбулося з дотриманням всіх вимог чинного законодавства України.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді