Скільки отримують судді?

11:15, 22 серпня 2017
Суперечка про суддівську винагороду в 2017 році продовжується.
Скільки отримують судді?
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Нещодавно юридичну спільноту вразила новина про мільйонну винагороду співробітників Міністерства юстиції. Слідом за цим з'явилися публікації про суддівські зарплати, які нібито становлять сотні тисяч. Спробуємо розібратися, скільки і які судді отримують насправді.

Судова реформа зобов'язала всіх суддів пройти кваліфікаційне оцінювання. Від його результатів залежить розмір суддівської винагороди.

Оцінювання повинна провести Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС), але в зв'язку з різними процесами, в яких паралельно була задіяна Комісія (конкурс до Верховного Суду, добір до місцевих судів, дисциплінарні провадження за старим законом тощо), змінами в законодавство, процедура була проведена далеко не з усіма суддями.

Тому фактично суддівський корпус розділений на дві частини: тих, хто пройшов оцінювання, і тих, хто не пройшов.

Зарплата «до оцінювання»

У 2016 році була прийнята нова редакція Закону «Про судоустрій і статус суддів», в п. 23 якого встановлено, що до проходження кваліфікаційного оцінювання суддя отримує суддівську винагороду, визначену відповідно до положень аналогічного Закону від 2010 року.

У ст. 133 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 2010 року прописано, що посадовий оклад судді місцевого суду встановлюється у розмірі 10 мінімальних заробітних плат. А суддів вищих інстанцією — пропорційно з відповідним коефіцієнтом: апеляційних — 1,1 окладу судді місцевого суду, вищих спецсуден — 1,2, Верховного Суду — 1,3.

У ст. 133 не були внесені зміни. Таким чином, теоретично оклад судді місцевого суду, який ще не пройшов оцінювання, з 1 січня 2017 повинен був становити 32 тис. грн.

Однак, як це буває в Україні, на практиці вийшло не так. Справа в тому, що Державна судова адміністрація (ДСА) вирішила, що «мінімалка» повинна вираховуватися для суддів по-іншому, і посадовий оклад судді місцевого суду, який не пройшов оцінювання, повинен становити 16 тис. грн. А суддя апеляційного суду, на думку ДСА, повинен отримати 17 600 грн.

 

До оцінювання

Після оцінювання

Місцевий суд

16000

24000

Апеляційній суд

17600

40000

Як аргумент, ДСА звертає увагу на інший Закон — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року. У цьому нормативному акті визначено наступне:

«Встановити, що мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим Законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів і заробітної плати працівників та інших виплат. До внесення змін до законів України щодо незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини вона застосовується в розмірі 1600 грн».

Багато суддів не згодні з таким становищем, адже «обмежувальним» законом не вносилися зміни в ст. 133 Закону «Про судоустрій і статус суддів» 2010 року. Отже, як вважають судді, дана норма про обмеження виплат не може братися до уваги при нарахуванні суддям винагороди.

Більш того, в даному випадку частина суддів місцевих судів отримує зовсім іншу заробітну плату по відношенню до іншої частини, виконуючи за обсягом однакову роботу.

Зарплата після оцінювання

Суддя місцевого суду, який пройшов оцінювання, повинен отримувати 24 тис. грн (15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб). Суддя апеляційного суду — 40 тис. грн.

Так, за новим законом розмір посадового окладу судді становить з 1 січня 2017 року:

а) для судді місцевого суду — 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлений на 1 січня календарного року;

б) для судді апеляційного суду та Вищого спеціалізованого суду — 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлений на 1 січня календарного року;

в) для судді Верховного Суду — 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлений на 1 січня календарного року.

А з 1 січня 2018 р. оклад судді місцевого суду повинен збільшитися до 20 прожиткових мінімумів. В теорії.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді