Як Богдан Львов проходив заключний етап конкурсу до Верховного Суду

12:01, 20 вересня 2017
Вища рада правосуддя провела співбесіду з головою ВГСУ Богданом Львовом.
Як Богдан Львов проходив заключний етап конкурсу до Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 20 вересня, ВРП розглянула рекомендацію ВККС про призначення кандидата, голови ВГСУ, Богдана Львова на посаду судді нового Верховного Суду.

Як повідомили члени ВРП, кандидат має досвід роботи у військових і господарських судах. З 2004 року він — суддя Вищого господарського суду України, з квітня 2014-го — голова цього суду.

«Я маю великий і різносторонній досвід, який допомагає мені в роботі», — розповів Богдан Львов. Також він зазначив, що брав участь в розробці нового Господарського процесуального кодексу.

Основні питання до кандидата стосувалися навантаження і наявності нерозглянутих справ у ВГСУ, організації роботи цього суду, практики розгляду господарських справ, розмежування суперечок адміністративної та господарської юрисдикції.

«Що стосується нового Верховного Суду, то потрібно буде визначитися зі спеціалізацією суддів у суді», — пояснив Богдан Львов.

Також кандидату довелося відповідати на питання по проекту нового Господарського процесуального кодексу, зокрема імовірна практика залучення свідків у судовому господарському процесі. Богдан Львов відзначив, що залучення свідків є прогресивною нормою, хоча до її впровадження треба ставитися обережно. Говорячи про розмежування юрисдикцій, Богдан Львов відзначив, що це буде серйозним завданням перед новим Верховним Судом.

Члена Ради Андрія Бойко зацікавили звинувачення судді ГРД у втручанні в роботу автоматизованої системи розподілу справ. Втім, Богдан Львов ці претензії спростував, повідомивши, що одну зі справ у 2014 році розглядали в екстремальних умовах, під тиском сторін. І в такій ситуації було прийнято рішення об'єднати дві колегії з додаванням без автоматизованого розподілу ще одного судді.

Так діяти тоді дозволяло рішення Ради суддів України. Зараз, за словами Богдана Львова, такої практики вже немає. Кримінальне провадження за цим фактом було остаточно закрите в зв'язку з відсутністю складу злочину в березні 2017 року.

Говорячи про отримання нагородної зброї, голова ВГСУ зазначив, що є кадровим військовим, і будь-якої проблеми тут немає. Також він підтримав ідею створення суду з інтелектуальної власності.

Однією з проблем, яка постане перед новим Верховним Судом, є велике навантаження. «Вищі спецсуди повинні постаратися зараз максимально розглянути справи. У Верховному Суді потрібно систематизувати справи для розгляду, організувати роботу помічників судді», — розповів глава ВГСУ. Зараз в ВГСУ залишається нерозглянутими 3 тис. справ і матеріалів.

Не обійшлося і без перепалки між Богданом Львовим і членом Ради Миколою Гусаком з приводу практики розгляду справ у ВГСУ. Крім того, Богдан Львов висловився проти ідеї об'єднання цивільних і господарських судів.

Як інші кандидати в ВС проходили співбесіду читайте за посиланням.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду