Фахівці з ЄС оцінили рівень безпеки в українських судах

11:41, 28 вересня 2017
Українські суди практично не захищені від проявів агресії та насильства.
Фахівці з ЄС оцінили рівень безпеки в українських судах
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Більшість будівель українських судів перебувають без постійної охорони. Це робить їх уразливими перед різними вторгненнями і несанкціонованими втручаннями. З цієї причини в судах час від часу відбуваються всілякі інциденти: загрози суддям вибухонебезпечними предметами, блокування входів і виходів в приміщення суду, зрив судових засідань і навіть підпали кабінетів суддів і будівель органів правосуддя.

Ці факти прозвучали під час обговорення дослідження стану охорони та безпеки в судах Києва, Львова та Харкова, проведеного за сприянням Консультативної місії Європейського Союзу. Серед іншого було зазначено, що сьогодні в Україні діють 675 судів, які займають 768 будівель. З них тільки 136 будинків охороняються цілодобово, а 464 — залишено взагалі без охорони.

За словами автора дослідження Кейса Такса, радника з питань судової безпеки Ради правосуддя Нідерландів, в Україні, на жаль, не існує правил і норм безпеки суддів та їх охорони від сторонніх зазіхань.

«Кожен суд повинен цілодобово охоронятися достатньою кількістю співробітників служби охорони, а всі відвідувачі проходити сканування спецприборами з метою виявлення небезпечних предметів», — вказав на елементарні заходи безпеки експерт.

Існування проблеми з охороною судів підтвердив і глава Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. За його словами, раніше охорону судових приміщень забезпечував спеціальний підрозділ «Грифон», але після його розформування три роки тому питання безпеки тимчасово допомагає вирішувати Національна поліція і Національна гвардія.

«Існуючі органи правопорядку не мають достатніх можливостей для ефективної охорони органів правосуддя. Приміщення судів, і то не всіх, охороняє, як правило, один поліцейський. І тільки при розгляді резонансних справ. А Нацполіція і Нацгвардія виділяють додаткові сили», — зазначив глава ДСА.

За його словами, справа зрушиться з мертвої точки, коли Служба судової охорони, наказ про створення якої було підписано ще в кінці 2015 року, буде фактично створена і розпочне виконання своїх обов'язків.

«Ми порозумілися з бюджетним комітетом Верховної Ради щодо необхідності стабільного фінансового забезпечення діяльності Служби. У першій половині жовтня буде призначений її керівник і після цього почнеться набір співробітників. Передбачено, що в Службі буде працювати понад 8 тисяч осіб. Сподіваюся, що до середини 2018 року вона повністю вирішить питання з охороною судів», — зазначив Зеновій Холоднюк.

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», в складі Службі судової охорони буде створено свій спецназ.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд