Як суддям боротися зі стресом на роботі

15:19, 2 жовтня 2017
Які чинники впливають на психологічний стан судді і як їх подолати.
Як суддям боротися зі стресом на роботі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Одеському апеляційному господарському суді за сприяння трьох суддівських асоціацій АРССУ, АССУ і АСГСУ відбулася лекція психолога-практика про стрес і стресогенні фактори, які відчувають в процесі своєї діяльності судді, і методи роботи з подібними станами.

Доповідач акцентував увагу на тому, що психологічна підготовка до діяльності судді знаходиться в зародковому стані.

Були порушені основні причини виникнення внутрішнього і зовнішнього конфлікту в роботі судді, а саме дії «активістів» («найманців», дійсно свідомих громадян і «корисних ідіотів» — політологічний термін, що характеризує порядних і чесних людей, які використовуються різними організаціями), вплив ЗМІ, професійне вигорання, «втома від реформ», «невідповідність декларації змін реальним обставинам» як і необхідність попереднього системного аналізу ситуації перед прийняттям рішень про її зміну.

Поряд з традиційним уявленням про те, як стрес викликається класичними описаними подразниками, був зроблений акцент на специфіці формування та подолання його в суддівській практиці, що дозволяє більш ефективно займатися професійною діяльністю. Одним з найбільш дієвих і нових для сприйняття методів було описано усвідомлення самого переживання (думки, образи у взаємодії з емоціями і фізичними відчуттями). Наочно було продемонстровано, як це може служити ключем до вирішення багатьох проблем.

Ще одним цікавим підходом була демонстрація подолання стереотипу сприйняття негативного переживання як необхідність формування нового сенсу і переходу від стандартних відповідей «що з цим робити?» До питання «для чого ця ситуація?».

Простий принцип в корені міняє сам стан з деструктивного на конструктивний, що породжує новий зміст і відкриває можливості подальшого особистісного і професійного розвитку.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду