Відбір в судді: особливості тестів і підрахунку балів. ВІДЕО

14:21, 2 жовтня 2017
Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить процедуру відбору нових кадрів в місцеві суди.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перший тест кандидати в першу інстанцію складатимуть 31 жовтня, хоча документи подавали ще навесні.

Підготовкою тестів на знання права і української мови в цей раз займалася безпосередньо Національна школа суддів — щоб поліпшити якість тестових питань.

Тестові завдання по праву будуть опубліковані 5 жовтня. Але відповіді на завдання кандидатам доведеться шукати самостійно. При цьому в тестах, швидше за все, не будуть враховані норми нових процесуальних кодексів, навіть якщо їх приймуть найближчим часом.

Тест на знання української мови здають і держслужбовці. Чи будуть схожі ці тести для кандидатів в судді, ми поцікавилися у ректора Національної школи суддів Миколи Оніщука.

Відзначимо, що технічні причини (наприклад, обмежена місткість залів в Україні) вплинули на те, що і тест на знання права, і тест на знання української мови буде проходити в один день.

Рішення про допуск до наступного етапу буде прийматися за результатами обох тестів.

Мінімальний бал — 75% правильних відповідей на питання відбіркового іспиту. Але за його підсумками прохідний бал може бути і вище.

ПРАВО ТВ також поцікавилося у ВККС, як обчислюється стаж для кандидатів, які працювали в суді на різних посадах? Як з'ясувалося, важливу роль відіграє те, що саме записано в посадовій інструкції співробітника.

За словами секретаря кваліфікаційної палати ВККС Станіслава Щотки, інтригою цього відбору є те, скільки людей двох категорій — помічників і не помічників подолають прохідний бар'єр.

Відзначимо, що конкурс на вакантні місця може бути оголошено вже після того, як спецпідготовку пройдуть помічники суддів — умовно це 350 осіб. Конкуренцію їм можуть скласти «другий добір», а також діючі судді, які висловлять бажання перейти з одного суду до іншого.

Крім цього, право здати кваліфіспит є у осіб, які вже проходили конкурси, але не отримали призначення. Вони також можуть взяти участь в конкурсі шляхом здачі кваліфіспиту за спрощеною процедурою.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя оголосила імена майбутніх суддів Верховного Суду.

Також ВККС допустила до участі в доборі суддів до місцевих судів ще 757 кандидатів.

Автор: Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд