Кандидат у Верховний Суд притягнута до дисциплінарної відповідальності

14:31, 5 жовтня 2017
Дисциплінарна палата ВРП притягнула до відповідальності переможця в конкурсі до Верховного Суду Вікторію Мацедонську.
Кандидат у Верховний Суд притягнута до дисциплінарної відповідальності
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перша дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 5 жовтня прийняла рішення притягнути до дисциплінарної відповідальності суддів Київського апеляційного адміністративного суду (КААС) Вікторію Мацедонську, Ігоря Лічевецкого, Володимира Аліменко, а також суддів Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) Анатолія Єрьоміна та Сергія Горбатюка.

Усі п'ятеро суддів позбавлені надбавок до суддівського окладу терміном на 1 місяць. Згідно з матеріалами дисциплінарної справи 21 липня 2016 року Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі суддів Вікторії Мацедонської, Ігоря Лічевецкого і Володимира Аліменко винесла рішення про часткове задоволення апеляційної скарги страхової компанії «Граве Україна страхування життя» в суперечці з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і уповноваженою на ліквідацію «Ерде Банку» особою Фонду.

Компанія «Граве Україна страхування життя» мала намір добитися в суді виплати від ФГВФО за договорами про дострокове страхування життя на суму 10 740 312 грн, які зберігалися в «Ерде Банку». Ліквідація «Ерде Банку» почалася ще в 2013 році, але в грудні 2016-го ФГВФО продовжив її до 8 січня 2018 року. 27 травня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив «Граве Україна» в задоволенні позову, проте 21 липня 2016-го Київський апеляційний адміністративний суд частково задовольнив апеляцію страховиків.

Суд зобов'язав ФГВФО виплатити «Граве Україна» 10 740 312 грн. 30 листопада 2016 року Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) залишив рішення апеляційної інстанції без змін. Верховний Суд України від 9 лютого 2017 року відмовив у допуску справи до розгляду. Представники ФГВФО з такими рішеннями не погодилися і 14 квітня 2017 року подали скаргу на дії суддів КААС і ВАСУ. У своїй скарзі вони вказали, що судді допустили грубе порушення законодавства.

Зокрема, даний спір повинен розглядатися зовсім в іншій юрисдикції, а будь-які виплати ФГВФО передбачені законом тільки для фізичних осіб, але не юридичних. Дисциплінарну справу щодо суддів було відкрито 26 травня 2017 року. Дана дисциплінарна справа стала причиною перенесення розгляду рекомендації судді Вікторії Мацедонської на посаду судді нового Верховного Суду 29 вересня. Доповідач по справі суддів Віктор Шапран сьогодні повідомив, що, на його думку, дисциплінарну справу суддів треба закрити.

Перша дисциплінарна палата Ради правосуддя, втім, з цим не погодилася. В результаті було прийнято рішення залучити до відповідальності суддів КААС Вікторію Мацедонську, Ігоря Лічевецкого, Володимира Аліменко і суддів ВАСУ Анатолія Єрьоміна та Сергія Горбатюка. Ще один суддя ВАСУ Олег Кравцов уникнув відповідальності, тому що вже звільнився з посади судді. Всі залучені до відповідальності судді будуть позбавлені надбавок до окладу терміном на 1 місяць.

Відзначимо, глава Першої дисциплінарної палати ВРП Алла Лесько не брала участі в розгляді даної дисциплінарної справи.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Вища рада правосуддя відклала розгляд питання про призначення Вікторії Мацедонської суддею нового Верховного Суду.

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду