Стало відомо про нове рішення ЄСПЛ проти України

08:15, 25 вересня 2017
Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити позивачеві 900 євро з держбюджету за порушення його права бути присутнім на судовому засіданні.
Стало відомо про нове рішення ЄСПЛ проти України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суть позову полягає в тому, що 2004 року прокуратура порушила кримінальну справу проти громадянина України Лопушанського. Його підозрювали у самоправстві та примусі до здійснення угоди (ст. 356 і 355 КК України, відповідно).

Потім міліція звинуватила Лопушанського ще й у вимаганні (ч. 2 ст. 189 КК України). Підозрюваного посадили в ІТТ. При цьому, якщо вірити Лопушанському, в цей час слідчий змусив його виплатити потерпілому, за заявою якого і відкрили кримінальні справи, $5 тис. (25 тис. грн за курсом 2004 року).

Крім того, на підприємстві Лопушанського провели обшук, в результаті якого було вилучено його автомобіль марки Opel, вартістю 81,6 тис. грн.

1 квітня 2004 року Лопушанського випустили з ІТТ, а суд закрив усі кримінальні справи, порушені проти нього.

Лопушанський подав позов проти державних органів. Просив виплатити йому 295 тис. грн, в цю суму увійшли і $5 тис., і вартість автомобіля, і упущена вигода, і звичайно ж моральну шкоду в розмірі 150 тис. грн.

У суді першої інстанції позивач виграв 8,5 тис. грн в рахунок відшкодування матеріальної шкоди та 25 тис. грн моральної.

Позивач подав апеляцію. Але на розгляд справи з'явитися не зміг, так як повістку отримав тільки в день засідання. Апеляційний суд не став переносити засідання на іншу дату і не тільки провів засідання без апелянта, але ще і зменшив суму, яку позивач виграв в районному суді. Відповідачі у справі також подали апеляцію на судове рішення першої інстанції.

Апеляційний суд прийняв нове рішення: в частині стягнення матеріальної шкоди позивачеві повністю відмовити, а розмір моральної шкоди було зменшено до 5 тис. грн.

Касаційний суд залишив скаргу без задоволення, після чого Лопушанський звернувся в ЄСПЛ, який частково задовольнив вимоги громадянина України, вказавши, що суд апеляційної інстанції повинен був відкласти засідання у справі, тому що в матеріалах відсутні докази про вручення позивачу судової повістки.

Український суд не забезпечив присутності заявника на судовому засіданні і не надав йому можливості прокоментувати апеляцію другої сторони у справі.

ЄСПЛ також згадав про порушення судом касаційної інстанції норм ЦПК України. Суд зобов'язаний був направити справу на новий розгляд, тому що апеляційний суд виніс рішення без присутності сторони по справі. Таку підставу передбачено в п. 3 ч. 1 ст. 338 ЦПК України, в редакції за 2006 рік.

Таким чином, українські суди порушили принцип рівності сторін, гарантований п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини.

ЄСПЛ також зобов'язав Україну протягом 3-х місяців виплатити заявникові 900 євро в якості компенсації моральної шкоди, конвертовані в гривню за курсом на день виплати.

Отримавши рішення ЄСПЛ, Лопушанський звернувся до Верховного Суду України в порядку п. 3 ч. 1 ст. 355 ЦПК України.

Верховний Суд України задовольнив заяву Лопушанського і постановою від 11 вересня 2017-го в справі №6-1074цс17 скасував судові рішення судів апеляційної та касаційної інстанцій, а справу передав на новий розгляд до Апеляційного суду Миколаївської області.

Таким чином, позов Лопушанського про стягнення з державних органів матеріального і морального збитку в загальному розмірі 295 тис. грн буде розглядатися судом апеляційної інстанції заново.

З повною версією постанови Верховного Суду у справі «Лопушанський проти України» можна ознайомитися тут.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду