Яку максимальну пенсію можуть отримати українці

13:51, 4 серпня 2017
Що вплине на розмір пенсій, і як будуть розраховувати виплати.
Яку максимальну пенсію можуть отримати українці
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Після пенсійної реформи, проект якої в другому читанні розглянуть вже восени, практично всім українцям будуть розраховувати розмір виплат по одній формулі. На даний момент пенсійні виплати призначаються за 20 різними законами. Виплати по «спеціальним правилам» нараховуються прокурорам, науковцям, освітянам і журналістам, повідомляє «Сегодня».

Заступник міністра соцполітики Микола Шамбір на своєму брифінгу розповів про те, що формула нарахування пенсій буде мати два основних показники, а саме: стаж і розмір заробітної плати. Саме ці показники дадуть можливість самостійно розрахувати свою пенсію і зроблять механізм нарахування прозоріше.

Що стосується максимальної суми пенсійних виплат, понад 10 700 гривень отримати «прості» українці не зможуть. В Україні протягом кількох років діє обмеження максимальної суми пенсій.

Варто відзначити, що більше цієї суми отримують приблизно дев'ять осіб, які встигли вийти на пенсію до набрання обмеження в силу. На сьогоднішній день пенсію, що перевищує суму в 10 700 гривень, зможуть отримувати тільки судді.

Обмеження діє і на максимальну зарплату, з якої стягуються податки до Пенсійного фонду. Внесок сплачується виключно з суми, яка еквівалентна 25 прожитковим мінімумам. Нагадаємо, розмір соціального внеску — 22% від зарплати.

Українець, який одержує зарплату в 100 тисяч гривень, заплатить внесок не 22 тисячі гривень, а всього 8,8 тисячі. На сьогодні 25 прожиткових мінімумів становлять трохи більше 40 тисяч гривень.

В рамках пенсійної реформи планується скасувати «спеціальні» пенсії для прокурорів, чиновників, держслужбовців, науковців, журналістів. Нововведення торкнуться всіх, крім нардепів та суддів.

Окремо на обговоренні — нарахування пенсії військовим. Пенсії суддів складуть 80% від заробітку з урахуванням всіх доплат, а народних депутатів — 60%. За даними ПФУ, станом на 1 січня цього року середня пенсія судді досягла 22 тисяч гривень, народні депутати отримують на заслуженому відпочинку більше 15 тисяч.

Як роз'яснюють в Мінсоцполітики, українці з офіційною мінімальною зарплатою на велику пенсію претендувати не можуть. При цьому, за оцінками ДФС, близько 40% українців отримують частину зарплати «в конверті», не сплачуючи з неї податків. А значить, ця частина доходу не буде враховуватися при розрахунку пенсії.

Також після реформи жорсткіше буде враховуватися стаж. Вже через 10 років, для того щоб вийти на пенсію в 60, знадобиться відпрацювати 35 років. З 2018-го необхідний стаж буде збільшуватися на 12 місяців щорічно. Ті, хто матиме більше 15, але менше необхідного стажу, вийдуть на пенсію в 63 або 65 років.

Раніше екс-міністр економіки України Володимир Лановий розкритикував гучні заяви уряду про підвищення пенсій. На його думку, 11 мільярдів гривень, якими «граються» влади, — це звичайний популізм.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд пропонує перерахувати пенсії всім пенсіонерам, незалежно від року виходу на пенсію, виходячи з єдиного показника середньої зарплати.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду