Ціни на яйця в Україні можуть зрости: коли чекати на подорожчання

16:50, 6 жовтня 2022
До кінця року вартість десятка яєць може бути на рівні 60 грн.
Ціни на яйця в Україні можуть зрости: коли чекати на подорожчання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні вартість десятка яєць сягнула 50 грн і до кінця року може бути на рівні 60 грн. При цьому десяток найвищої категорії курячих яєць (добірні) може впритул наблизитися до позначки 100 гривень. Такий прогноз у коментарі Seeds озвучив аналітик Богдан Слуцький.

Серед основних причин подорожчання – сезонність. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку. В умовах воєнного стану та тимчасового захоплення агресором частини території ця проблема лише загострюється.

При цьому слід визнати, що й попит серед українців у кількісному вираженні на внутрішньому ринку нині менший, оскільки кілька мільйонів українців змушені були виїхати за кордон через обставини безпеки. Проте з початку серпня у зв'язку із набранням чинності "зернової угоди" почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Саме тому зростає вартість зерна на внутрішньому ринку, що збільшує, зокрема, собівартість виробництва яєць та, відповідно, кінцеву роздрібну ціну, яку змушені платити українці.

"Перераховані обставини, на жаль, створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року ще на 10-15% залежно від категорії продукції. Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць до кінця року коштуватиме близько 60. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць (добірні) може впритул наблизитися до позначки в 100 гривень", – вважає експерт.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки