Зеленський відреагував на петицію з проханням заборонити громадянам рф здійснювати творчу професійну діяльність в Україні

14:49, 5 листопада 2022
Він доручив прем’єр-міністрові відповідно до компетенції опрацювати порушені в ній питання, вжити належних заходів реагування та про результати поінформувати автора петиції.
Зеленський відреагував на петицію з проханням заборонити громадянам рф здійснювати творчу професійну діяльність в Україні
Джерело фото: tvoemisto.tv
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію № 22/158830-еп «Заборонити громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні», оприлюднену на вебсайті Офіційного інтернет- представництва Президента України 15.08.2022.

Він доручив прем’єр-міністрові Денису Шмигалю відповідно до компетенції опрацювати порушені в ній питання, вжити належних заходів реагування та про результати поінформувати автора петиції.

«Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію А.С.Клименко «Заборонити громадянам росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні», яку підтримали понад 25 тисяч осіб.

Дякую всім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію.

За результатами розгляду порушеного питання зазначаю про таке.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про кінематографію» Аппарат Ради національної безпеки і оборони України складає Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці (далі – Перелік осіб), на підставі звернень Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури. Законом встановлено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії, відмовляє у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, зокрема якщо одним із учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб. Також Законом забороняється трансляція фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора.

За Законом України «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізації не мають права транслювати аудіовізуальні твори, одним із учасників яких є особа, внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні.

Законом України «Про гастрольні заходи в Україні» передбачено, що Порядок організації і проведення гастрольних заходів визначається Кабінетом Міністрів України. Статтями 3 та 3-1 цього Закону визначено обмеження при проведенні гастрольних заходів та встановлено особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави- агресора.

Крім того, 7 жовтня поточного року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора», реалізація якого сприятиме розвитку національного музичного продукту, вдосконаленню механізмів обмеження розповсюдження російської ворожої пропаганди на території України.

З метою недопущення культурного та інформаційного впливу держави- агресора Державний комітет телебачення і радіомовлення України припинив видачу та зупинив дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора.

Міжнародною робочою групою з питань санкцій проти росії, яку очолюють Керівник Офісу Президента України, а також колишній радник Президента США з нацбезпеки, Посол Майкл Макфол, напрацьовано Дорожню карту індивідуальних санкцій щодо російських пропагандистів, лідерів думок та артистів, які відкрито чи приховано генерують наративи російської пропаганди, поширюють брехню щодо війни росії проти України, підтримуючи таким чином політику, спрямовану на підрив територіальної цілісності, суверенітету та безпеки України. Частина з них уже перебувають під санкціями в Україні та в інших країнах. Робота з цього питання активно продовжується.

Російська культура активно використовується пропагандистською машиною держави-агресора, що здійснює відкриту широкомасштабну військову агресію проти України, злочини проти людяності. І нашими завданнями є розбудова цілісного національного культурного простору, його деколонізація, боротьба з проросійською пропагандою, очищення від російської та радянської спадщини, що закріплює в Україні російські пропагандистські наративи.

З урахуванням викладеного та з метою захисту національних інтересів і національного культурного простору мною надіслано петицію Прем’єр-міністрові України Д.Шмигалю з проханням доручити відповідно до компетенції опрацювати порушені в ній питання, вжити належних заходів реагування та про результати поінформувати автора петиції», - відповів Президент.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді