Заволодіння коштами «Ощадбанку»: Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення про закриття справи

21:02, 24 листопада 2022
Справу скерували на новий судовий розгляд.
Заволодіння коштами «Ощадбанку»: Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення про закриття справи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляційну скаргу прокурора САП та скерувала на новий судовий розгляд справу стосовно колишніх службовців АТ «Ощадбанк», працівників і бенефіціарних власників підприємств групи «Креатив» за обвинуваченням їх у заволодінні коштами банку в сумі 20 млн доларів США. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«22.08.2022 суд першої інстанції задовольнив клопотання сторони захисту та закрив справу на підставі п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України (як таке, у якому після повідомлення про підозру сплив строк досудового розслідування).

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, прокурор оскаржив його в суді апеляційної інстанції.

У 2013–2014 роках посадові особи приватних підприємств, що входили до групи компаній «Креатив», у змові з посадовими особами АТ «Ощадбанк» підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на 20 млн доларів США нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання цих коштів власники «Креативу» вивели їх за кордон, а потім сплатили ними купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю в Україні.

За версією слідства до реалізації цієї схеми причетні 12 осіб, серед яких директор департаменту корпоративного бізнесу держбанку; начальник управління проектного фінансування АТ «Ощадбанк»; начальник відділу управління проектного фінансування АТ «Ощадбанк»; бенефіціари групи компаній «Креатив», а також низка службових та посадових осіб підприємств (посади вказані на момент вчинення злочину). Їхні дії кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України. Санкція статтей передбачає максимальне покарання у виді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді