«Духовна окупація»: скільки ще церков московського патріархату діє в Україні

18:10, 19 грудня 2022
В Україні досі діє 8585 церков, які підпорядковуються Москві.
«Духовна окупація»: скільки ще церков московського патріархату діє в Україні
Джерело фото opendatabot.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Останніми тижнями Служба безпеки України активно почала проводити обшуки церков московського патріархату. І, як виявилося, недаремно. У більшості випадків були виявлені методички з Москви, а також підтверджений зв'язок із російською владою.

Як відомо, церкву Росія використовує як потужний засіб пропаганди. Відповідно і на території України, церкви, які підпорядковувалися московському патріархату, слугували рупорами Кремля.

На початок повномасштабної війни в Україні існувало 8 797 церков патріархату країни-окупанта. Про це повідомляє Опендатабот.

У лютому приблизно 2% українських церков МП перейшли до Православної церкви України.

На сьогодні у «лідерах» за кількістю підпорядкованих Росії церков - Донецька, Хмельницька та Вінницькі області.

Найменше філій УПЦ МП – в Івано-Франківській та Львівських областях.

Ще до 24 лютого, уряд намагався «законодавчо» змусити релігійні установи виявити свої зв’язки з Росією у назві. Якщо релігійна установа відмовлялася цього робити, тоді її автоматично «записували» до московського патріархату в ЄДР.

Лише 23 релігійні громади на той момент мали в назві відсилання до МП. Інші навіть після початку дії закону не наважалися вказати патріархат, до якого належать.

Тоді 56 церков «примусово» отримали нові офіційні найменування у ЄДР — «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)».

Наразі дуже важко ідентифікувати в ЄДР кількість релігійних громад, пов’язаних з московським патріархатом. Єдина поки, що можливість визначити церкву – спільницю ворога – це назва. Релігійні громади Київського патріархату мають відповідну вказівку в назві. Якщо у назві церкви не уточнюється патріархат, то, імовірніше, вона належить Москві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду