Реєстр корупціонерів в Україні може різко зрости – у НАЗК назвали причину

18:52, 18 квітня 2024
Декларування було призупинено, і багато держслужбовців забули подати декларації при звільненні, а це також правопорушення, яке пов’язане з корупцією.
Реєстр корупціонерів в Україні може різко зрости – у НАЗК назвали причину
Джерело фото: НАБУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Україні держреєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, може різко зрости. Про це повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник, відповідаючи на запитання щодо динаміки цього реєстру, пише «Укрінформ».

«Декларування було призупинено, і багато забули подати декларації при звільненні, а це також правопорушення, яке пов’язане з корупцією. Зараз у нас більше 40 тисяч повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій. Це може сприяти тому, що кількість осіб у реєстрі порушників може різко зрости», - зазначив Ситник.

За його словами, найбільше декларацій не подали ті особи, які були звільнені з роботи у держслужбі у період, коли декларування було призупинено.

«У нас більше 80% повідомлень про несвоєчасну подачу декларацій це відносно осіб, які вже звільнені», - уточнив Артем Ситник.

Він зауважив, що коли людина не перебуває на держслужбі близько року, вона про декларування просто забуває. Втім, це не знімає відповідальності. До того ж законодавство, яке регламентує видалення осіб з цього реєстру через певний період часу, після ухвалення Верховною Радою ще не підписав Президент України Володимир Зеленський. Відтак, перебування осіб у цьому реєстрі поки є пожиттєвим.

Наразі в реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, перебуває більше 40 тисяч посадовців. Найбільше цей реєстр використовують при перевірці здійснення держзакупівель.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду