Конфлікт в Тернополі: бібліотека відмовилася видати книжку дитині-переселенцю без застави, що відомо

19:49, 18 квітня 2024
У бібліотеці Тернополя виник скандал через заставу для книг.
Конфлікт в Тернополі: бібліотека відмовилася видати книжку дитині-переселенцю без застави, що відомо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Тернополі виник конфлікт між родиною переселенців із Харкова та обласною дитячою бібліотекою. Як розповіли у Інституті Масової Інформації (ІМІ), колишня журналістка Катерина Посохова поскаржилася, що працівниця Тернопільської обласної дитячої бібліотеки відмовилася видавати книжки її синові без застави по причині того, що вони не місцеві й можуть книжку попсувати, написавши там якісь вислови. Директорка бібліотеки Надія Новіцька стверджує, що все було дещо інакше, хоч і не відкидає звинувачень повністю, пишуть в Інституті.

Мати дитини у фейсбуці розповіла, що понад два роки її син без проблем ходив у Тернополі до міської бібліотеки біля школи. Проте під час спроби взяти книжку в обласній бібліотеці, за дві книжки в них нібито попросили заставу 600 грн.

За її словами, після годинної розмови книжки їм все ж видали «на загальних засадах». Пані Катерина розповіла, що планує звертатися зі скаргами на бібліотеку.

Натомість в обласній дитячій бібліотеці представниці ІМІ сказали, що все було дещо не так. За словами директорки закладу Надії Новіцької, практика видавати книжки під заставу діє в бібліотеці вже не один рік, і справа не в адресі проживання читачів.

Також директорка наголошує: якщо дитина хоче взяти книжку дорогу чи рідкісну, то бібліотекар телефонує батькам і пояснює, що в такому разі потрібна застава. У самих дітей ніхто грошей не бере.

Надія Новіцька у коментарі зазначила, що суму в 600 гривень, про яку написала мати дитини, ніхто не називав. Водночас Надія Новіцька визнала, що дискримінаційні висловлювання на адресу переселенців були.

«Моя заступниця мала необережність цей факт озвучити й сказати, що в нас і такі випадки бувають. У нас знищують книжки, нам треба мати за що компенсувати потім ті витрати. І вона це озвучила і пошкодувала, що таке сказала», – зазначила директорка.

Також пані Надія зауважила, що з колективом проведуть збори, щоб розібрати цей випадок, зрозуміти, де відбулося непорозуміння з батьками, а на сайті бібліотеки розмістять інструкцію щодо застави за книжки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Фанда
    Оксана Фанда
    суддя Господарського суду Івано-Франківської області
  • Сергій Ківалов
    Сергій Ківалов
    народний депутат України III-VIII скликань
  • Людмила Юхтенко
    Людмила Юхтенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду