Роман Романюк: скасування норм про підвищення зарплат суддям – може поставити під загрозу ефективність судової реформи

15:43, 21 ноября 2018
Реальне забезпечення потреб судової влади є запорукою її ефективності та незалежності.
Роман Романюк: скасування норм про підвищення зарплат суддям – може поставити під загрозу ефективність судової реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Роман Романюк,
народний депутат України

Хочу висловити своє розчарування з приводу законодавчих ініціатив, спрямованих на скасування норм про підвищення окладів суддям першої, апеляційної інстанції та суддям новостворених вищих спеціалізованих судів.

Сьогодні на розгляді парламенту таких ініціатив дві. Законопроектом про державний бюджет пропонується зупинити дію норми про підвищення зарплати суддям у 2019 році. А урядовим законопроектом пропонується взагалі виключити положення про підвищення окладів в тексті закону про судоустрій і статус суддів.

При всій моїй повазі до авторів цих законопроектів, я вважаю, що ці норми є передчасними.

Ми з такими зусиллями проводимо судову реформу, маємо такі очікування на роботу оновленої та ефективної судової системи, що просто не можемо собі дозволити зійти з цього шляху і прийняти ці зміни.

Реальне забезпечення потреб судової влади є запорукою її ефективності та незалежності. Тому, вимагаючи високий рівень здійснення правосуддя, слід, перш за все, спочатку забезпечити фінансові гарантії незалежності судової системи.

Робота судді, в руках якого людські долі, має бути оплачена на належному рівні.

При всій моїй повазі до представників правничої професії, не може рядовий юрист банку або іншої приватної компанії отримувати заробітну плату, більшу, ніж розмір суддівської винагороди!

Парламентом було прийнято зміни до Конституції України. Змінено базові положення про судоустрій та статус суддів, передбачено щорічне зростання суддівської винагороди.

І я вважаю, що зараз не слід відступати від уже прийнятих норм. Потрібно шукати вихід із ситуації, обговорювати проблемні питання та знаходити компроміс.

Судова реформа, на яку ми всі маємо такі високі надії, відбудеться виключно за умови її комплексності. І якщо  ми накладаємо на суддів додаткові обов'язки у вигляді високого навантаження, проходження додаткових перевірок, оцінювання, посилюємо  заходи дисциплінарної відповідальності, так давайте дотримуватись і інших положень реформи. Давайте реально забезпечувати гарантії суддівської незалежності! І тільки тоді  ми зможемо розраховувати на те, що найкращі суддівські кадри будуть залишатись в системі, а не шукати іншої більш високооплачуваної роботи.

Сподіваюся, Парламент, спільно з Урядом зможе все ж таки знайти правильне рішення і врахувати необхідність реального забезпечення гарантій незалежності суддів! 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва