Підстави та умови видачі дубліката судового наказу: ВС вказав на важливий нюанс

18:30, 16 декабря 2019
Обов'язковою умовою видачі дубліката наказу є звернення до суду з відповідною заявою в межах встановленого законом строку.
Підстави та умови видачі дубліката судового наказу: ВС вказав на важливий нюанс
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Частиною першою статті 327 ГПК України встановлено, що виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

У разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред'явлення виконавчого документа до виконання.

Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Так, у справі №5023/1702/12 подано касаційну скаргу на постанову апеляційного господарського суду, якою залишено без змін ухвалу місцевого господарського суду про поновлення строку для пред’явлення виконавчого документа до виконання та видачу дубліката наказу. КГС ВС залишив без змін постанову апеляційного господарського суду.

Як зазначив Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду, ГПК України не надає права відмовити в задоволенні заяви про видачу дубліката наказу з мотивів її необґрунтованості та не зобов'язує стягувача наводити причини втрати наказу.

За встановлення факту невиконання судового рішення видача дубліката наказу не порушує прав боржника та не покладає на нього додаткових зобов'язань, оскільки дублікат наказу має повністю відтворювати втрачений наказ, у тому числі містити дату його видачі.

Натомість відсутність наказу у стягувача унеможливлює виконання рішення суду та порушує його права.

КГС ВС вкотре наголосив, що обов'язковою умовою видачі дубліката наказу є звернення до суду з такою заявою в межах встановленого законом строку для пред'явлення його до виконання або поновлення за рішенням суду. Враховуючи наведене, КГС ВС зазначив, що місцевий та апеляційний господарські суди, повно і всебічно дослідивши обставини справи, перевіривши їх на підставі поданих доказів, дійшли обґрунтованого висновку про задоволення заяви про видачу дубліката виконавчого документа з метою реалізації права на його повторне пред’явлення до виконання.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що заява про поновлення процесуального строку може бути зроблена в усній формі.

Крім того, ми пояснювали, як стягнути моральну шкоду з органів влади

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді