Рада створила ТСК з питань відновлення територіальної цілісності України

19:25, 17 октября 2019
Постанову підтримали 316 народних депутатів.
Рада створила ТСК з питань відновлення територіальної цілісності України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 17 жовтня, депутати Верховної Ради ухвалили постанову №2152 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації». Про це повідомляє офіційний сайт Ради.

Постановою утворено Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (далі — Тимчасова слідча комісія).

Метою Тимчасової слідчої комісії є недопущення монополізації у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, обмеження впливу Російською Федерацією на інформаційний простір та протидії загрозам національній безпеці у сфері інформаційного простору.

Постановою визначено основні завдання Тимчасової слідчої комісії:

  • проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел виплати та надходження коштів під час зміни власників телеканалів «NewsOne»,«112 Україна», «ZIK»;
  • проведення дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів;
  • проведення дослідження щодо частки на інформаційному ринку, яка належить телеканалами «NewsOne», «112 Україна», «ZIK»;
  • проведення перевірки відомостей щодо систематичного розповсюдження окремими українськими телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України.
  • проведення розслідування щодо здійснення інформаційними телеканалами спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні та інших проявів загроз інформаційній безпеці України.
  • встановлення, збір інформації та отримання пояснень від осіб та/або підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено Тимчасову слідчу комісію;
  • надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України;
  • у випадку встановлення достатніх підстав, ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

Постановою встановити, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії складає з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій виходячи із забезпечення такого представництва в її складі один представник від тридцяти народних депутатів України, але не менше як по одному народному депутату України від кожної депутатської фракції (депутатської групи).

Головою Тимчасової слідчої комісії обрано народного депутата України Ольгу Василевську-Смаглюк, заступником голови Тимчасової слідчої комісії — народного депутата Олександру Устінову.

Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу передбачено заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України не пізніше шести місяців з дня її утворення.  

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що парламент схвалив законопроект про викривачів корупції.

Крім того, Рада ухвалила закон щодо захисту прав інтелектуальної власності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде