У Києві обговорили, як буде здійснюватись монетизація житлових субсидій

19:30, 20 февраля 2019
Напередодні виборів Кабмін запускає процес видачі споживачам комунальних послуг субсидій у вигляді «живих грошей».
У Києві обговорили, як буде здійснюватись монетизація житлових субсидій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Невдовзі розпочнеться другий етап монетизації субсидій — грошових виплат малозабезпеченим верствам населення. У середньому по країні їх розмір складатиме 1500 гривень. Пенсіонери отримають гроші через Пенсійний фонд, а всі інші субсидіанти — на банківські картки або ж у касах Ощадбанку.

20 лютого за ініціативи департаменту суспільних комунікацій КМДА відбувся прес-брифінг на тему: «Монетизація житлових субсидій: як отримати готівку в Києві».

Нагадаємо, 1 січня уряд схвалив Постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Монетизацію заплановано провести у три етапи. З 1 січня поточного року розпочався перший етап монетизації субсидій, котрий стосується тих громадян, які вперше звернулися за такою допомогою. Наступний етап для тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період, планували запустити з 1 травня, проте несподівано для всіх він був перенесений на 1 березня. Експерти і політологи вбачають у цьому прив’язку до президентських виборів. Третій етап запланований на 1 жовтня 2019 року — тоді відбудеться повний перехід на монетизацію.

На брифінгу заступник директора департаменту соціальної політики КМДА Максим Бученко повідомив, що з 1 березня 2019 року громадяни, які з початку опалювального сезону користувалися субсидією, почнуть отримувати суму субсидії у готівковій формі, і розпоряджатися ними вони зможуть на власний розсуд.

М. Бученко наголосив, що у населення не повинно бути жодних підстав для хвилювання. Нарахування субсидій не змінилося, змінився лише механізм виплати, за яким платіжки громадяни отримуватимуть у повному обсязі. Їх треба обов’язково вчасно оплатити, а потім отримати компенсацію у розмірі субсидії.

Житлова субсидія не пенсіонерам буде перерахована грошовим переказом через АТ «Ощадбанк», а пенсіонерам виплачена через Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Також зазначалося, що жодної комісії від субсидіантів та пільговиків Ощадбанк не братиме.

Представник уряду загострив увагу на тому, щоб громадяни не створювали черг до Ощадбанку та Пенсійного фонду. Укрпоштою будуть розіслані повідомлення з усією необхідною інформацією.

Також Максим Бученко зазначив, що станом на сьогодні у столиці субсидію отримують 162 тисячі домогосподарств. Це 18% від загальної кількості. 73% субсидіантів становлять пенсіонери. Середній розмір житлової субсидії у Києві складає 1100 грн, по країні — 1500 грн. Проте це не значить, що кожному нарахують саме 1500 грн — житлова субсидія розраховується індивідуально і у такому розмірі буде отримана.

Далі слово передали в. о. начальника головного Пенсійного фонду України у Києві Ірині Задерейко, яка пояснила, як буде проведена монетизація саме для пенсіонерів: «Раніше Пенсійний фонд не здійснював виплату субсидій, проте з 1 березня візьме на себе таку функцію. Це не вимагає ніяких додаткових документів від пенсіонерів. Хто отримував пенсію на Укрпошті — там разом з пенсією отримає і виплати по субсидії, хто отримував у банку там же отримає монетизацію субсидії. Пенсіонерам, яким пенсію приносили за адресою проживання, у такий же спосіб буде надано і компенсацію за субсидію. Зверніть увагу на те, що виплатний період у Пенсійному фонді з 4 по 25 число кожного місяця».

За підрахунками Нацбанку, загалом на виплату монетизованих субсидій доведеться виділяти з бюджету близько 6 млрд гривень на місяць.

Відеозапис брифінгу можна переглянути за посиланням.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді