Legal Tech в Україні: професія юриста під загрозою

15:00, 28 марта 2019
Майбутнє вже настало: розробки Legal Tech складають договори та прогнозують судові рішення
Legal Tech в Україні: професія юриста під загрозою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Юристи — одні з тих, хто може абсолютно точно не хвилюватися через всесвітню роботизацію, адже найважливіше у їх професії — саме людський фактор. Чи все ж існує перспектива заміни правників ботами, яким не потрібні відпустки та вихідні?

Онлайн-консультації; боти, що пишуть позовні заяви та навіть складають договори; усі правовстановлюючі документи перевіряються з дому… Здається, ніби це справжня фантастика з романів Герберта Уеллса, але це реальність, яка існує вже сьогодні.

Становлення Legal tech у світі

Першими впровадили електронну систему Legal tech у США, де на початку 2000-х років стали з'являтися стартапи, що активно застосовували інформаційні технології у вирішенні завдань юридичного характеру. Серед перших таких компаній можна назвати Rocket Lawyer і LegalZoom, що надають послуги зі створення динамічних документів, розумних контрактів і правових консультацій.

Сьогодні Legal tech переживає справжній інвестиційний бум. За даними The LegalTech 2018 Buyer’s Guide від LawGeex, лише у січні 2018 року у цей напрям було залучено $49 млн. Крім того, протягом минулого року кількість компаній, що надають послуги у сфері аналітичного Legal tech, зросла з 40 до 66, а ринок юридичних аналітичних систем до 2022-го має зрости вчетверо — до $1,8 млрд. До слова, інвестори особливо зацікавилися розробками трьох компаній, які пропонують системи, що, на їх думку, можуть спрогнозувати судове рішення.

Наприклад, у Китаї працюють вже три інтернет-суди. Як наголошують представники судової адміністрації країни, інтернет-суд — це відповідь на нові потреби у сфері правосуддя в епоху інтернету, а також один із заходів щодо поліпшення комплексного адміністрування кіберпростору. Усі судові процедури, починаючи з подання позову та порушення справи, можна здійснити на сайті. Слухання й оголошення рішення також проходять онлайн. Крім того, зокрема, пекінський інтернет-суд надає такі послуги, як оцінка ризиків за допомогою технологій штучного інтелекту, автоматичне подання заяв, оперативне вивчення наданих документів. Це дозволяє позивачеві швидко отримувати інформацію про те, яких паперів не вистачає. Основним напрямом діяльності суду є справи, пов’язані з випадками шахрайства в онлайн-торгівлі, укладенням онлайн- контрактів, порушенням авторських прав у інтернеті, спори про домени. Нині у кожному суді працює близько 35 суддів.

Враховуючи, що велика кількість суспільно-юридичних відносин вже перейшла в інтернет-простір, постає цілком логічна перспектива витіснення інтернет-судами судів звичайних або ж повного деформатування нині існуючої судової системи.

Основні світові тенденції на 2019 рік

У грудні 2018 року інтернет-суд міста Ханчжоу оголосив про намір використовувати систему судового блокчейна, яка буде збирати свідчення спірних випадків авторського права, що має допомогти у боротьбі з онлайн-плагіатом. «Письменники, котрі розміщують свій контент у мережі, можуть легко постраждати від піратства, а їх законні права досить складно захистити в силу труднощів, що виникають при зборі свідчень та доказів. Однак інтернет-суд, створений у східно-китайському місті Ханчжоу, може запропонувати рішення», — йдеться у повідомленні китайського інформаційного агентства Сіньхуа. Тепер усі цифрові відбитки файлів можна зберігати в системі судового блокчейну — це і авторство, і час створення, і сам контент, і свідоцтва про порушення прав. І все це буде вважатися законними доказами для суду.

Група вчених з Естонії вже розробила на замовлення Міністерства юстиції робота-суддю, що дозволить значно знизити навантаження на державний апарат і виключить людський фактор і можливу зацікавленість у винесенні конкретних рішень. Зараз проект знаходиться на стадії розробки. Передбачається, що його буде запущено в тестовому режимі у кінці 2019 року, і спочатку він займеться вирішенням спорів про порушення контрактів до 7 тис. євро.

У штаті Нью-Джерсі рішення про звільнення під заставу приймаються на підставі порад алгоритму. Це знижує роль суб'єктивного фактора в процесі оцінки небезпеки затриманого. Основна мета полягає не в тому, щоб замінити суддю, а в тому, щоб дати інструмент оцінки, який працює на основі науки, досліджень, математики, статистики та великих обсягів даних. Алгоритм розроблений, щоб спрогнозувати ризики, пов'язані зі звільненням підсудного на час слідства. Робота базується на даних з 1,5 млн судових справ у США. Для оцінки використовується 9 критеріїв, серед яких вік, колишні судимості, випадки ігнорування рішеннь суду та інші факти з кримінальної історії підозрюваного. Рішення алгоритму носять рекомендаційний характер. Штучний інтелект не може самостійно визначати, кого відпустити, а кого ні, тож остаточний вердикт залишається все ж за суддею.

Загалом у США 15 штатів використовують автоматизовані системи для оцінки ризиків. Вони враховують десятки різних факторів про засуджених і на їх основі допомагають суддям приймати рішення. Професор Джонатан Льов, який вивчає теорію споживчої поведінки у Стенфордському університеті, провів дослідження і виявив, що ймовірність отримання дострокового звільнення безпосередньо залежить від часу доби, а також від того, чи обідав суддя. Тобто голодний і втомлений суддя, швидше за все, не піде назустріч ув'язненому, тоді як автоматизована система буде цілком об’єктивною та не залежатиме від зовнішніх факторів.

Перспективи Legal Tech в Україні

В Україні Legal Tech свій активний розвиток почав лише на початку 2016 року. В українців завжди було закладено розуміння, що дійсно якісно роботу їм може зробити лише кваліфікований спеціаліст, і сфера юриспруденції не є виключенням. Ми маємо потужну віру в дипломи та сертифікати, і чим їх більше, чим довше вчився спеціаліст, тим вищий рівень довіри до нього.

Проте звернутися до професіонала сьогодні вже перестало бути єдиним можливим варіантом. Системи Legal tech поступово доводять, що розвиток нових технологій несе швидкі зміни, і багато юридичних питань кожен вже може вирішити онлайн, економлячи при цьому час та кошти.

Доступна якість. У шаленому ритмі 2019 року всі давно навчилися цінувати якість та швидкість за максимально демократичною ціною. Навіщо йти до магазину, спілкуватися з продавцем, витрачати час та ще й переплачувати, якщо можливо швидко схопити з полиці супермаркету потрібну річ, та ще й зі знижкою? Чудова аналогія з нинішньою ситуацією в юридичному світі. Клієнт бажає бачити саме результат, а не процес, і йде туди, де цей результат надають швидше.

Економія часу. На сьогоднішній день отримати інформацію з багатьох реєстрів може кожен бажаючий, а не лише професійний юрист. Можна не виходити з дому, перебувати в іншій країні, працювати о 3-ій годині ночі, а на формування потрібного витягу витратити хвилин 10. Не треба більше робити купу копій та писати власноруч мільйон заяв. Тепер правники вимушені конкурувати не лише між собою, а й з третьою силою — роботами. Адже маючи альтернативу, більшість клієнтів оберуть швидший та простіший спосіб отримання потрібного документу.

Одноманітність юридичних процесів. Так, здається, що кожне судове рішення або договір унікальні, але якщо поглянути тверезо, у більшості випадків це лише набір шаблонних моделей, з розробкою та заповненням яких з легкістю впорається система Legal tech.

Що ж означає для юристів активне засилля на ринку Legal tech? Дійсно, висококваліфікованих спеціалістів не замінить жодна система, адже юриспруденція — не математика, і не існує єдиної формули успіху справи, яку б могли прорахувати боти. Проте є висока вірогідність, що з часом у молодих випускників вузів просто не буде можливості здобувати такий необхідний у професії досвід та елементарно працевлаштовуватись. Адже, як правило, перша юридична робота — це справи канцелярські: заповнення типових договорів, написання нескладних процесуальних документів, подача документів до різних інстанцій. Але навіщо тепер наймати таку людину, якщо усі ці процеси будуть автоматизовані?

Звісно, в Україні така перспектива є наразі досить туманною. Проте як молодим спеціалістам, так і досвідченим майстрам своєї справи варто усвідомити, що світ не стоїть на місці, зміни невідворотні. Тому слід акцентувати увагу на нові технології та новаторські ідеї. І якісно робити свою роботу не всупереч, а з допомогою технологічного прогресу.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала про те, як кіберполіція викрила зухвалу банду хакерів.

Також нещодавно ми писали про готовність українських судів переходити на електронну систему.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки