Розширені права громадських організацій: внесено новий законопроект

15:25, 29 марта 2019
Верховна Рада розгляне законопроект про регулювання участі ГО у соціальному діалозі.
Розширені права громадських організацій: внесено новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 березня групою народних депутатів було подано на розгляд до Верховної Ради проект закону №10191 про внесення змін до закону України «Про соціальний діалог в Україні» щодо участі громадськості у соціальному діалозі.

На думку авторів законопроекту, залучення громадськості до соціального діалогу сприятиме кращому захисту прав як роботодавців, так і найманих працівників та профспілок. Разом з тим, народні депутати зауважили той факт, що після подій 2013–2014 рр. фактор протиправних дій з боку громадських організацій, їх перешкоджання роботі державних органів та інших інцидентів значно зріс. Тому з метою урегулювання діяльності ГО та запобігання кризових ситуацій, що неодноразово мають місце сьогодні, пропонується встановити чіткі критерії участі громадських об’єднань — застосування процедури підтвердження критеріїв відповідності.

Зокрема, пропонується передбачити, що підтвердженням відповідності громадських об’єднань критеріям є дані з ЄДР та витяг зі статуту, підписаний керівником та скріплений печаткою (у разі наявності) громадського об’єднання. Крім того, передбачається, що порядок підтвердження відповідності громадських об’єднань критеріям визначатиметься органами соціального діалогу відповідного рівня.

Таким чином, пропонується ряд нових пунктів у ЗУ «Про соціальний діалог в Україні», а саме: роль громадських об’єднань у соціальних обговореннях, критерії їх допуску та підтвердження, обсяг їх повноважень у соціальному діалозі.

«Соціальний діалог — важливий механізм для проведення переговорів між працівниками, роботодавцями та органами виконавчої влади і місцевого самоврядування з питань формування та реалізації державної соціально-економічної політики та регулювання соціально-трудових відносин. Саме соціальний діалог дозволяє досить ефективно організувати процес визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами. Дотепер громадські організації не мали права бути учасниками цього процесу. На мою думку, залучення громадськості до соціального діалогу однозначно сприятиме кращому захисту прав робітників і роботодавців», — прокоментував один з авторів законопроекту, народний депутат Ігор Котвіцький.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала інформацію про те, що суддя з Києва повідомила про тиск з боку громадської організації.

Також ми писали про інцидент у Києві з побиттям громадського активіста.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді