У яких випадках допускаються заходи забезпечення позову: роз’яснення ВС

15:10, 5 апреля 2019
Застосовуючи заходи забезпечення позову з підстав, які законом не передбачені, суд втрутився у компетенцію Державної служби геології та надр України
У яких випадках допускаються заходи забезпечення позову: роз’яснення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Забезпечуючи позов, суд першої інстанції виходив з того, що невиконання припису може мати наслідком зупинення дії спеціального дозволу, що, у свою чергу, унеможливить здійснення господарської діяльності заявника. Апеляційний суд залишив ухвалу суду першої інстанції без змін.

Верховний Суд скасував ці судові рішення, зазначивши, що застосовуючи заходи забезпечення позову з підстав, які законом не передбачені, суд втрутився у компетенцію Державної служби геології та надр України, зупинив дію припису та фактично надав можливість позивачу як надрокористувачеві не виконувати вимоги припису, незважаючи на встановлені відповідачем під час заходу державного нагляду (контролю) порушення вимог законодавства. Суд фактично погодився із збереженням стану триваючого порушення вимог законодавства у сфері надрокористування, які виявлені відповідачем.

Насамперед, Верховний Суд звернув увагу на те, що:

    1. Рішення суду за такими позовами не потребують виконання, тому у справі за таким позовом не може бути ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду.
    2. Предметом судового розгляду не є законність імовірних наслідків невиконання припису, позаяк суд здійснює захист реально порушених прав, а не тих, які ймовірно може бути порушено у майбутньому.
    3. Твердження про «очевидність» порушення до розгляду справи по суті є висновком, який свідчить про правову позицію суду наперед, тому застосування заходів забезпечення позову з цієї підстави допускається у виключних випадках.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала постанову ВП ВС щодо оскарження відмови внести зміни до актового запису цивільного стану.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області