Як адвокату вірно укласти договір з клієнтом, щоб довести в суді розмір витрат

12:21, 8 апреля 2019
Як укласти договір з клієнтом, щоб у подальшому довести в суді розмір витрат на професійну правову допомогу.
Як адвокату вірно укласти договір з клієнтом, щоб довести в суді розмір витрат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для адвокатів питання компенсації їх гонорарів за рахунок іншої сторони, яка програла спір, залишається у судовій практиці надзвичайно заформалізованим. Суди вигадують все нові й нові причини, щоб  відмовляти у вимозі про стягнення гонорару з  протилежної сторони або хоча б зменшувати суму такого стягнення. Для більшої переконливості використовують навіть посилання на практику ЕСПЛ. Зокрема, у справі №922/1163/18 суд посилався на рішення «Лавентс проти Латвії», в якому зазначається, що відшкодовуються витрати, які мають розумний характер.    

У справі №922/1163/18 підставою для зменшення витрат на професійну правничу допомогу з 28 тис. до  14 тис. грн для суду касаційної інстанції стала відсутність у договорі пунктів щодо порядку та форми розрахунку адвокатського гонорару, а умова про те, що гонорар оплачується на підставі рахунку, виявилася недостатньою. Тобто погодинний розрахунок витраченого часу адвоката на супровод справи, наведений у рахунку та сплачений клієнтом, на думку суду, не є достатнім доказом для стягнення такої суми. Суд суб’єктивно зменшує суму витрат, оплачену клієнтом, чим фактично втручається у договірний процес відносин між адвокатом та клієнтом.

Слід підкреслити, що для обґрунтування суми витрат на професійну правничу допомогу адвокат посилається на  рішення обласної ради адвокатів, яким встановлено рекомендовану (мінімальну) ставку адвокатського гонорару за годину роботи, тобто намагається підвести під розрахунок певну нормативну основу. Проте ВС вважає таке рішення рекомендаційним і не застосовує його у конкретному випадку. Суд касаційної інстанції посилається на ст. 30 ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і доходить висновку, що визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити з встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат.

Таким чином, пункт у рахунку адвоката про те, що рахунок є невід’ємною частиною договору на професійну правничу допомогу, НЕ працює.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як переведення годинників викликає штрафні санкції, приклади із практики.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва