Автоцивілка по-новому: уряд дозволив електронну форму замість паперу

16:00, 9 апреля 2019
Набрали чинності зміни в Правилах дорожнього руху щодо електронної форми договорів страхування.
Автоцивілка по-новому: уряд дозволив електронну форму замість паперу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд вніс зміни до Правил дорожнього руху. Відповідна постанова №258, прийнята 27 березня 2019 року, набрала чинності 3 квітня. Водії не зобов'язані возити з собою паперовий примірник автоцивілки — його можна пред'явити з екрана планшета.

Згідно з зазначеними змінами, водій механічного транспортного засобу при собі повинен мати чинний страховий поліс (страховий сертифікат «Зелена картка») про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтверджуючи документи (посвідчення).

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про новий законопроект щодо автоцивілки по євростандартам. До ВР внесено законопроект, що зобов’яже страхові компанії платити більше та швидше.

Також ми повідомляли про штраф за відсутність автоцивілки. Суди визнають дії поліцейських незаконними. Вимагати для перевірки поліс страхування поліцейські мають тільки у двох конкретних випадках.

Раніше стало відомо, що Верховна Рада України схвалила законопроект №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». Згідно із законопроектом, керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння вноситься до Кримінального кодексу і стає кримінальним проступком. Тепер покаранням за керування автомобілем у нетверезому стані буде штраф в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень і заборона на водіння до 3 років.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді