Верховний Суд розібрався з дивідендами та ставкою податку по них

18:20, 14 мая 2019
Верховний Суд вирішив, що корпоративні права виникають у момент заснування організації.
Верховний Суд розібрався з дивідендами та ставкою податку по них
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у постанові від 02.04.2019 у справі №808/1882/16 зробив висновки щодо виплати учаснику товариства, здійсненої до повної оплати статутного капіталу.

За результатами перевірки товариства податковим органом було виявлено, що учаснику товариства, який є його засновником, було здійснено виплату до моменту внесення ним коштів до статутного капіталу. Податківці вважали, що виплату проведено неправомірно, оскільки фізична особа нібито не набула корпоративних прав, та всупереч статуту товариства, яким затверджено річний розподіл прибутку. Відповідно, контролюючий орган зробив висновок, що платник податку невірно кваліфікував виплачений дохід як дивіденди, оскільки така виплата є додатковим благом учасника, тому помилково було визначено ставку податку, за якою такий дохід повинен оподатковуватися.

Верховний Суд вважає, що доводи відповідача, що виплату дивідендів фактично здійснено до набуття особою корпоративних прав, є необґрунтованими, оскільки ч. 3 ст. 158 Цивільного кодексу України передбачено обмеження на оголошення та виплату дивідендів до повної сплати всього статутного капіталу  лише для акціонерних товариств, тоді як за приписами ст. 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю підлягає сплаті учасниками (учасником) товариства до закінчення першого року з дня державної реєстрації товариства. Отже, корпоративні права на участь в управлінні та отриманні прибутку організації учасник, якому виплачені дивіденди, отримав у момент заснування такої організації як єдиний 100% власник статутного фонду та учасник товариства, тому висновки податкового органу, що сплачені йому дивіденди не можна вважати доходом особи, а вони є додатковим благом, є безпідставними.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про те, як перевірити, чи існує заборона виїзду за кордон.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва