Які зміни пропонував Володимир Зеленський для нових виборів у Верховну Раду

15:32, 22 мая 2019
Про що йде мова у законопроекті Президента Володимира Зеленського №10319 про зміну виборчої системи.
Які зміни пропонував Володимир Зеленський для нових виборів у Верховну Раду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Парламент 22 травня провалив голосування за включення до порядку денного сесії законопроектів, якими пропонувалося змінити виборчу систему. Мова йде про законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України» №10319, внесений Президентом України Володимиром Зеленським, та «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо здійснення виборів за відкритими виборчими списками) №10319-1, авторами якого виступили нардепи Юрій Соловей, Олександр Жолобецький, Сергій Хлань, Сергій Володимирович (VIII скликання) та Борислав Розенблат

Президентський законопроект пропонує, зокрема:

  • встановити вибори народних депутатів України за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів у народні депутати України від партій у загальнодержавному виборчому окрузі;
  • передбачити, що право на участь у розподілі депутатських мандатів мають усі партії, які одержали на свою підтримку не менше 3% голосів виборців;
  • уточнити деякі проблемні положення чинного Закону «Про вибори народних депутатів України» відповідно до пропозицій Центральної виборчої комісії, зокрема в частині більш чіткого визначення поняття «проживання в Україні», підстав і порядку утворення спеціальних виборчих дільниць, процедури оприлюднення окремих рішень щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України тощо.

Пропонується внесення змін у Закон України «Про місцеві вибори» (щодо державних закупівель).

Керівник партії, уповноважена особа чи представник партії у Центральній виборчій комісії діють як представник відповідної партії без додаткового уповноваження.и

Виключаються деякі положення щодо надання ефірного часу для виступів депутатів, скасовуються статті, яка регулюють проміжні та повторні вибори, повторне голосування, а також положення про одномандатні округи.

Результатом виборів депутатів у загальнодержавному окрузі є визначення в порядку черговості у виборчих списках партій осіб, обраних депутатами від партій, відповідно до кількості депутатських мандатів, отриманих виборчими списками партій.

Встановлюється 3-відсотковий прохідний бар’єр.

Уточнюється порядок прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій окружною виборчою комісією.

У законопроекті, ініціатором якого виступив Володимир Зеленський, пропонувалися зміни до ст. 9 «Право бути обраним». Зокрема, що проживанням на території в межах державного кордону України вважається проживання особи на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік — 180 днів (окрім виїзду особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування).

Натомість депутатський законопроект значно менший за змістом, основна його ідея полягає в тому, що вибори депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи за відкритими виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій. У розподілі мандатів депутатів беруть участь виборчі списки кандидатів, які за підсумками голосування на виборах набрали не менше 3% дійсних голосів виборців у загальнодержавному виборчому окрузі.

Крім того, депутати пропонують виключити самовисування, а також змінити територіальну організацію виборів народних депутатів України.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва