Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька: «Легко нам не буде, але ми все зможемо»

08:00, 27 мая 2019
Які проблеми треба здолати Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.
Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Даниїла Чорненька: «Легко нам не буде, але ми все зможемо»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

24 травня відбулися перші в історії Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду збори суддів. За результатами таємного голосування, головою Апеляційної палати була обрана суддя Даниїла Чорненька. До того, як стати суддею Антикорупційного суду, вона більше 17 років працювала суддею Монастирищенського районного суду Черкаської області, має великий досвід розгляду справ різних категорій. Про перші завдання, які потрібно вирішити для того, щоб Апеляційна палата Антикорупційного суду змогла ефективно запрацювати у вересні, суддя розповіла «Судово-юридичній газеті».

— Які будуть Ваші перші кроки на посаді голови Апеляційної палати?

— Вже зараз треба вирішувати багато організаційних питань. У колишній будівлі Печерського райсуду, де зараз розміщується Апеляційна палата, поки що відсутні належні умови для розміщення та роботи суддів і працівників апарату. Відсутня офісна техніка, комп’ютери, меблі, деякі приміщення потребують ремонту. Крім того, зараз у суді фактично відсутній апарат суду, без якого суд просто не зможе працювати. Тобто основні завдання, які треба вирішити вже зараз  це організація матеріально-технічного забезпечення суду та забезпечення проведення конкурсу на посади працівників апарату суду.

— Чи є у Вас претензії до будівлі у пров. Хрестовий, 4, в якому розміщується Апеляційна палата?

— На відміну від першої інстанції, нам певним чином пощастило. В будівлі Апеляційної палати є можливість розмістити всіх 11 її суддів та близько 100 працівників апарату. Є достатня кількість кабінетів і залів судових засідань. Найбільша наша претензія до будівлі полягає у тому, що вона потребує певних капітальних ремонтних робіт, які, як кажуть, треба було проводити ще вчора. Деякі приміщення суду, до того ж, потребують ще й спеціального обладнання згідно до вимог Закону «Про Вищий антикорупційний суд». 

— Загальні збори суддів Вищого антикорупційного суду раніше прийняли рішення про те, що суд офіційно почне роботу, тобто розгляд справ, 5 вересня. Втім, запуск нового суду, вочевидь, є досить складною справою...

— Саме так. Треба провести ряд тендерних закупівель для матеріально-технічного забезпечення суду. Також необхідно провести конкурси на посади в апараті суду. Тут можуть виникнути проблеми у зв’язку з тим, що не всі посади в апараті будуть високооплачувані. Може вийти так, що, наприклад, не вийде набрати достатню кількість секретарів судових засідань чи архіваріусів. Також виникають питання щодо надання певним працівникам апарату доступу до державної таємниці, що є окремою тривалою процедурою. 

— Як буде формуватися апарат Апеляційної палати? Повністю за конкурсом чи можливий перевід?

— Законодавство дійсно передбачає можливість переведення працівника до суду одного рівня на таку ж саму вакантну посаду. Однак судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду висловили побажання, щоб на всі без виключення посади в апараті палати був проведений прозорий конкурс. Як буде насправді, сказати поки що важко. Може бути й так, що певні вакансії у разі потреби будуть заповнені шляхом переводу.

— Скільки часу знадобиться для проведення таких конкурсів?

— Точно не один місяць. Треба скласти кваліфікаційні вимоги до різних посад, сформувати конкурсу комісію, оголосити проведення конкурсу, надати час для подання документів, провести іспити, спеціальну перевірку і, власне, визначити переможців.

— Чи є розуміння, скільки все ж справ буде передано з судів першої та апеляційної інстанцій у Вищий антикорупційний суд?

— Це нам невідомо. Цифри називаються різні — від приблизно 250 до більше ніж 7000 справ і матеріалів різних категорій.

— Які будуть перші справи, що розглянуть судді Апеляційної палати?

— Можливо, першими справами, які розгляне Апеляційна палата, будуть оскарження запобіжних заходів.

— Чи вважаєте Ви реальною дату початку роботи Вищого антикорупційного суду?

— Будемо робити все, щоб 5 вересня Апеляційна палата запрацювала і почала розгляд справ. На суддях зараз лежить величезна відповідальність. Легко нам не буде, але спільними зусиллями ми все зможемо.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва