У команді Зеленського пропонують з’їзду суддів обирати членів ВРП та ВККС електронним голосуванням

16:51, 3 июня 2019
Член команди Володимира Зеленського озвучила пропозиції щодо перезавантаження Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфкомісії суддів.
У команді Зеленського пропонують з’їзду суддів обирати членів ВРП та ВККС електронним голосуванням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член команди Володимира Зеленського експерт Ірина Венедіктова озвучила пропозиції щодо перезавантаження Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Зокрема, вони стосуються способу добору членів ВРП і ВККС з’їздом суддів. «Кожен суддя має електронний підпис, і мабуть, було би доцільно, щоб вони могли обирати члена цих органів, не відриваючись від роботи. Є думки, що судді будуть боятись вільно висловлюватись за кандидатів, але ці люди кожного дня виносять рішення іменем України, невже вони не можуть вільно і відкрито говорити від власного імені?», зазначила Венедіктова в інтерв’ю «Лівому берегу».

Також вона вказала, що є багато можливостей перезавантажити ВККС та ВРП. «Один з варіантів  приєднати ВККС до ВРП. Інший шлях  можливість/необхідність розширення повноважень ВРП, щоб Рада займалась не лише суддями, а й прокурорами і адвокатами. Адже представники цього середовища мобільні в професії, взаємозамінні, дуже часто ми спостерігаємо, як прокурори стають адвокатами, адвокати  суддями. Крім того, в Конституції України в розділі VIII «Правосуддя» йдеться про суди, прокуратуру та адвокатуру.

Закон «Про Вищу раду правосуддя» встановлює для Ради повноваження формувати доброчесний і професійний корпус суддів, забезпечити незалежність судової влади, а також займатись питаннями професійної етики в діяльності суддів і прокурорів. Така куцість в частині прокуратури незрозуміло, чим пояснюється. Логічно відтворити конституційну конструкцію правосуддя і об’єднати органи трикутника «суди  прокуратура  адвокатура» в частині дисциплінарної відповідальності та кваліфоцінювання. Беззаперечно, розширюючи повноваження саморегульованих організацій органів правосуддя для забезпечення гарантій їхньої діяльності», — підкреслила експерт.

У коментарі журналісту «Судово-юридичної газети» Ірина Венедіктова зауважила, що це її власна експертна думка, а не позиція команди. «Такі рішення будь надаватись тільки після фахового обговорення з громадськістю», — підкреслила вона.

Раніше «Судово-юридична газета» опублікувала авторський матеріал «Суди  полігон для випробувань реформ. Мовчазний і покірливий полігон», в якому розкрито проблемні питання ефективного використання існуючих важелів впливу суддівським співтовариством.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва