«Суд у смартфоні» — це добре, але суддю ніколи не замінить, — голова КГС ВС про ЄСІТС

12:00, 13 июня 2019
Заступник голови ВС Богдан Львов розповів про майбутнє електронного суду та узагальнення судової практики.
«Суд у смартфоні» — це добре, але суддю ніколи не замінить, — голова КГС ВС про ЄСІТС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час VII Міжнародного судово-правового форуму 12 червня чи не найпершим та найобговорюванішим питанням стала проблематика реформування судової системи, виклики та перспективи на майбутнє. Заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов наголосив, що обговорювати судову реформу ніби вже завершену наразі немає жодного сенсу.

Окреме часте питання як від суддів, так і від адвокатів стосувалося Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Богдан Львов підкреслив, що не вважає її впровадження надважливим, адже це може викликати низку проблемних моментів.

«ЄСІТС —  це, звісно, дуже добре, але суддю вона ніколи не замінить. Останнім часом знову з’явилося чимало розмов щодо «суду у смартфоні». Але ж побачити очі потерпілого ця програма ніколи не зможе. І саме методологія побудови процесу кваліфікованим суддею може або привести його до справедливого рішення, або ж до повного зруйнування справи.

Ми взяли на себе реальні, але дуже важкі зобов’язання, коли спробували повністю впровадити електронний суд за два роки. Окремі елементи системи вже є, і у багатьох судах працюють. Але так щоб взагалі відмовитись від паперу — це питання не одного року.  Проблема наразі стосується захисту інформації і достовірності документів, що надаються. Рівнятися на досвід західних колег — це, безперечно, дуже правильно. Проте, маючи досвід відвідання верховних судів різних країн, можу сказати, що там, де є повністю електронний документообіг, підробка документів, наприклад, адвокатом і до того була дуже рідкісним явищем. А ми маємо гарантувати достовірність тих документів, що будуть подаватися до суду», — пояснив голова КГС ВС.

Пропонував Богдан Львов також і вирішити питання узагальнення судової практики: «Залишається актуальним питання участі ВС у розгляді справ таких категорій, які до касаційної інстанції не надходять. Після змін до законодавства чимало таких справ (наприклад, малозначних, санкційних тощо) потребують від суддів апеляції нового рівня свідомості. Це є підвищена відповідальність, адже після цього рішення переглядатися більше не буде».

Голова КГС ВС зазначив: якщо просто чекати, що усі питання можна буде розв’язати судовими рішеннями, то чекати доведеться досить довго. Богдан Львов має свої ідеї узагальнення судової практики: «Нічого страшного, на мою думку, якби апеляційний суд зробив узагальнення щодо, наприклад, застосування санкцій на затримання або ж обшук, а тоді вже Верховний Суд  їх схвалив би і поширив серед інших судів. Чинне законодавство передбачає, що ВС може надавати методичну допомогу судам перших двох інстанцій. І це потрібно провадити з максимальним залученням спеціалістів і представників громадськості».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала ексклюзивне інтерв’ю  з главою Конституційного суду Литви Дайнюсом Жалимасом.  

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва