Перший висновок Великої Палати ЄСПЛ по Протоколу 16

11:46, 14 июня 2019
Суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська розповіла про надання консультативних висновків.
Перший висновок Великої Палати ЄСПЛ по Протоколу 16
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час конференції «Єдність судової практики» суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська виклала тези щодо застосування Протоколу 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до Протоколу, вищі судові установи держав-учасниць можуть звертатися до ЄСПЛ за консультативними висновками. При цьому такі запити  можуть бути зроблені тільки щодо справ, які розглядаються. Суд має попередньо надати об’єктивні та обґрунтовані підстави для надання консультативного висновку. Важливим є той факт, що консультативні висновки не мають обов’язкової сили, а створенні саме для надання роз’яснень та допомоги.

«Було декілька прикладів судового діалогу між судом та національними органами, що стали своєрідним натхненням для створення Протоколу 16», — підкреслила Ганна Юдківська. Наразі Протокол не позбавлений недоліків: «Лише час покаже, чи було доцільним делегувати Великій Палаті надання консультативних висновків».

Виникають також побоювання, що можна  буде обійти процедуру попереднього рішення шляхом звернення до ЄСПЛ за консультативним висновком.

Проте, попри всі недоліки та побоювання, наразі Протокол 16 є, і Велика Палата нещодавно надала свій перший консультативний висновок на запит від жовтня 2018 року. Розглядалася справа про встановлення батьківства за договором сурогатного материнства. Запит виник в контексті розгляду справи.

І цей перший висновок став предметом широких дебатів. Незважаючи на одностайно прийняте рішення, його активно й різко критикували: мовляв гора народила мишу.  Не можна не акцентувати, що наразі Протокол 16 забезпечує як величезні можливості, так і серйозні виклики.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що під час конференції 14 червня учасники обговорять досягнення Верховного Суду у забезпеченні єдності судової практики, виклики у питаннях забезпечення верховенства права та ефективного захисту прав людини й основоположних свобод, які постають перед ЄСПЛ та судами різних країн.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва