Суд визнав законним існування ізоляторів СБУ

19:56, 14 июня 2019
Окружний адміністративний суд відмовився скасовувати Інструкцію про СІЗО СБУ.
Суд визнав законним існування ізоляторів СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов до Служби безпеки України, в якому позивач просив суд визнати протиправною та нечинною «Інструкцію про порядок тримання осіб у спеціально відведених місцях для тимчасового тримання (ізоляторах тимчасового тримання) Служби безпеки України», затверджену наказом відповідача №589 від 26 липня 2008 року (із наступними змінами та доповненнями).

Позивач зазначав про відсутність у відповідача передбаченого законом повноваження на прийняття такого нормативного акта, оскільки СБУ законодавчо не уповноважене на регулювання діяльності установ попереднього ув`язнення.

Крім того, оскаржувана інструкція протиправно регулює можливість роботи ізоляторів тимчасового тримання у режимі слідчого ізолятора, оскільки передбачає можливість тримання у ній осіб не лише у зв`язку з потребою у проведенні слідчих дій.

Проте Окружний адміністративний суд м. Києва по справі №640/4221/19 відмовив у позові, оскільки  вважає, що у відповідача наявні повноваження щодо тримання у спеціально відведених для цього місцях, в тому числі осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, розслідування яких віднесено до компетенції органів Служби безпеки України, та  взяв до уваги бланкетну норму статті 4 Закону України «Про попереднє ув`язнення», що СБУ є органом, який наділений правом визначення порядку тримання осіб, взятих під варту, в ізоляторі тимчасового тримання.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва