Чи можна пред’явити цивільний позов до страховика у кримінальному провадженні без попереднього звернення: висновок ВП ВС

11:29, 3 июля 2019
Велика Палата ВС надала правовий висновок, щодо можливості цивільного позову до страховика у кримінальному провадженні без попереднього до нього звернення.
Чи можна пред’явити цивільний позов до страховика у кримінальному провадженні без попереднього звернення: висновок ВП ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду надала правове обґрунтування можливості пред’явлення цивільного позову до страховика у кримінальному провадженні та можливості судового розгляду такого позову без попереднього звернення до страховика. 

Велика палата ВС у постанові від 19.06.2019 року у справі №465/4621/16-к про обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, висвітлила правовий висновок, чи може бути пред’явлено позов до страховика щодо відшкодування шкоди, завданої внаслідок ДТП, в межах кримінального провадження та чи є обов’язковою умовою для задоволення такого позову попереднє звернення потерпілого до страховика.

По суті спору

У справі, що розглядається, внаслідок вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, обвинувачений під час ДТП завдав шкоди здоров’ю потерпілого у вигляді тілесних ушкоджень середньої тяжкості. До того ж він не застрахував цивільно-правову відповідальність як власник транспортного засобу. Відповідно до пункту 41.1 ст. 41 ЗУ «Про ОСЦПВВНТЗ», саме Моторне транспортне страхове бюро України (далі — МТСБУ) компенсує шкоду потерпілому, оскільки вона заподіяна транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Суд першої інстанції визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України, та частково задовольнив цивільний позов, заявлений потерпілим до обвинуваченого та МТСБУ. За результатом апеляційного оскарження вирок залишено без змін.

Подавши касаційну скаргу, МТСБУ зазначає, що, всупереч вимогам статті 36 ЗУ «Про ОСЦПВВНТЗ», суд залучив до участі у справі МТСБУ як співвідповідача, хоча заяву позивач про виплату відшкодування відповідно до статті 35 цього Закону не подавав.

У зв’язку з тим, що на практиці суди по-різному вирішують питання про задоволення в межах кримінального провадження цивільного позову потерпілого до страховика (МТСБУ), якщо потерпілий не звертався із заявою про страхове відшкодування, кримінальне провадження було передано на розгляд ВП ВС.

За результатом розгляду судової справи з метою гарантування правової визначеності щодо застосування інституту цивільного позову у кримінальному провадженні та з метою забезпечення єдності та сталості відповідної судової практики Велика Палата ВС дійшла наступного правового висновку.

У Положенні ч. 1 ст. 128 КПК України йдеться про можливість пред’явлення цивільного позову у кримінальному провадженні особою, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди. Зокрема, такий позов можна пред’явити до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. Також треба розуміти, що, за ст. 41 Закону «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», обов’язок відшкодування такої шкоди покладено на МТСБУ як юридичної особи.

ВПВС зауважує, що законодавець передбачає дві підстави для виплати страхового відшкодування потерпілому. Перша з них передбачена ст. 35 Закону «Про ОСЦПВВНТЗ». Шкода може бути компенсована на підставі звернення потерпілого до МТСБУ, за умови подання ним відповідної заяви про таке відшкодування.

Інший спосіб передбачає можливість звернення за відшкодуванням до суду з вимогою до МТСБУ компенсувати шкоду та ухвалити відповідне судове рішення. Так, згідно з п. 36.1. ст. 36 Закону, рішення про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) приймається у зв`язку з визнанням майнових вимог заявника або на підставі рішення суду, якщо спір про здійснення страхового відшкодування (регламентної виплати) розглядався в судовому порядку. Протилежний підхід, який ставив би у залежність право потерпілого на компенсацію за результатами кримінального провадження від попереднього звернення чи незвернення з заявою до цих осіб, призвів би до істотного обмеження чи навіть повного нівелювання його права на судовий захист у кримінальному процесі, встановленого статтею 128 КПК України.

Велика Палата ВС дійшла висновку, що для розгляду в межах кримінального провадження цивільного позову потерпілого до МТСБУ про стягнення шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 КК України, попереднє звернення потерпілого до МТСБУ із заявою про виплату страхового відшкодування в порядку, визначеному ст. 35 Закону «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», не є обов`язковим.

Водночас ВП ВС вважає, що висновки судів про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 16 629 грн 40 коп. зроблено без належного з’ясування доведеності підстав і розміру цих позовних вимог, у зв’язку з чим вирок першої інстанції та ухвалу апеляційної інстанції було скасовано в частині задоволення цивільного позову, а справа у цій частині направлена на новий судовий розгляд у порядку цивільного судочинства.

 Ознайомитись з постановою ВП ВС можна за посиланням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва