Судам складно орієнтуватися у податкових схемах

09:32, 13 июля 2019
Голова Комітету ВР Ніна Южаніна розповіла, чому суди у податкових спорах часто стають на бік бізнесу.
Судам складно орієнтуватися у податкових схемах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Значна кількість судових рішень у податкових спорах, винесених на користь великого українського бізнесу, свідчить не про слабкість судової системи, а, скоріше, про вразливість позиції державних фіскальних органів і про складність та непрозорість тих господарських операцій, які перевіряються.

Про це «Судово-юридичній газеті» розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За її словами, зараз вже не будують простих схем з використанням однієї чи двох компаній, щоб протягнути завищену чи занижену ціну. Якщо говорити про український експорт, який вибудовується з використанням агресивного податкового планування і несплатою податків в Україні, то ми бачимо різні багатоходові схеми, в яких навіть суд не завжди може розібратися по суті.

«Скоріш за все, суд розбирається або за процедурою, або за формою. Не хочу нічого поганого сказати на адресу суддів у цьому випадку, просто якщо платник звертається з позовом щодо процедури, то суд і відповідає в цій площині, а не розглядає операцію по суті. Тому тут все ж таки багато залежить від якості контролюючих органів. Чи вистачає у нас можливостей і знань для того, щоб у суді повернути розгляд на користь контролюючого органу? Мабуть ні, бо практика це доводить. Але, я думаю, що зміни можливі, і в контролюючих органах колись будуть працювати досвідчені працівники. Їх треба залучати з міжнародних консалтингових компаній. Ось тоді буде результат для наповнення державного бюджету», — переконана голова Комітету ВР.

Більш докладно про стосунки держави і бізнесу, особливо,напередодні зміни виконавчої та законодавчої гілок влади, читайте в матеріалі «Україна має подолати агресивне податкове планування і несплату податків, — Ніна Южаніна».

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду