Адвокатів можуть зобов’язати подавати декларацію родинних зв’язків

14:07, 24 июля 2019
Проект Антикорупційної стратегії на 2019–2023 роки передбачає зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».
Адвокатів можуть зобов’язати подавати декларацію родинних зв’язків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним з ключових завдань нової Національної ради з питань антикорупційної політики буде розробка нової антикорупційної стратегії. Про це заявив заступник керівника Офісу Президента України, голова Національної ради з питань антикорупційної політики Руслан Рябошапка під час засідання Ради в Офісі Президента Володимира Зеленського 18 липня.

Проект стратегії, розроблений Центром політико-правових реформ, а саме проект Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2019–2023 роки» станом на 17 липня 2019 року проаналізувала «Судово-юридична газета». Наразі невідомо, чи буде саме цей проект схвалено самою Національною радою з питань антикорупційної політики.

В даному проекті стратегії окремий розділ присвячено запобіганню корупції у сфері юстиції та внутрішніх справ.

Зокрема, передбачено механізм запобігання випадкам вчинення суддями, прокурорами, адвокатами, працівниками органів правопорядку корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, забезпечення їх доброчесності, попередження конфлікту інтересів.

В зв’язку з цим, серед іншого, пропонується внести зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», зобов’язавши адвокатів подавати декларацію родинних зв’язків, а Національну асоціацію адвокатів України — створити інформаційний портал для збору інформації щодо професійної етики адвокатів.

Так, передбачено внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», згідно з якими адвокати подають декларацію родинних зв’язків у порядку і в строки, передбачені Законом України «Про судоустрій і статус суддів» стосовно кандидатів на посаду судді. Національна асоціація адвокатів України створює інформаційний портал для збору інформації щодо професійної етики адвокатів (ч. 4 ст. 21).

Крім того, пропонується уточнити формулювання пункту 6 частини 1 ст. 43 Закону України «Про прокуратуру» щодо систематичного або одноразового грубого порушення правил прокурорської етики та визначити, що порушенням правил прокурорської етики є факт отримання прокурором свідоцтва про право на здійснення адвокатської чи нотаріальної професійної діяльності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді