Майбутня судова реформа: що робити з ВРП і ВККС, ще не вирішили

14:58, 25 июля 2019
Повністю закон про судоустрій змінювати не будуть, лише усунуть наявні прогалини та недоліки.
Майбутня судова реформа: що робити з ВРП і ВККС, ще не вирішили
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уже більше місяця вся юридична спільнота чекає початку роботи Комісії з правових реформ при Офісі Президента України. Зокрема, саме ця комісія має розробити зміни, що стосуватимуться судоустрою, роботи ВККС та ВРП, добору суддів. Директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ, член Національної ради з питань антикорупційної політики Микола Хавронюк під час презентації проекту Антикорупційної стратегії на 2019–2023 роки розповів, що наразі триває робота над судовою реформою. На якому саме етапі перебуває розробка майбутньої судової реформи, експерт поділився із «Судово-юридичною газетою».  

«Законопроект ще не готовий, готова лише концепція, яка наразі обговорюється. А сама судова реформа не буде полягати у створенні нового закону України про судоустрій і статус суддів. Ми вже мали багато таких випадків, коли один закон скасовував інший. Цього не потрібно робити знову. Той закон, який зараз діє, в цілому досить непоганий. Він дав старт судовій реформі, але в ньому також є певні прогалини, які нам необхідно врахувати та прописати інакше».

За словами Миколи Хавронюка, ініціатором змін стало саме суспільство:

«Так, громадськість є ініціатором розробки цих змін. Але і серед громадськості немає спільних думок стосовно того, як бути з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів. Які саме з цих органів варто реформувати чи об’єднати, наразі обговорюється. Це все питання досить непрості, і варто продумати, як саме ці органи будуть працювати, через які конкурсні механізми їх наповнювати, як залучити міжнародних експертів. Це зараз є головні питання».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала коментар Руслана Рябошапки про правки Лозового, суди та майбутню посаду Генпрокурора. Також ми оприлюднили проект Антикорупційної стратегії.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області