Рішення про перезапуск ВРП та ВККС можуть ухвалити в перший день роботи нової Ради, — Руслан Рябошапка

09:51, 2 августа 2019
«Судді не відчувають страху. Вони не бояться держави та людей», — підкреслив заступник керівника Офісу Президента.
Рішення про перезапуск ВРП та ВККС можуть ухвалити в перший день роботи нової Ради, — Руслан Рябошапка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судді не відчувають страху. Вони не бояться держави та людей. Дисциплінарна відповідальність як інститут зараз просто не існує. Такі рішення, які, наприклад, ми бачили у Баришівському суді, деяких одеських, київських судах, мають бути оцінені, а судді, відповідно, покарані. Має бути невідворотність покарання для суддів за неправомірні рішення», — про це під час інтерв’ю телеканалу «АТН Харків» заявив заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка.

Також він розповів про пріоритетні завдання команди Володимира Зеленського, серед яких, зокрема, зміни у судовій системі, адже зараз на це є великий запит громадськості: «Якщо говорити про пріоритети, мають бути зміни у судовій системі. Коли Президент у своїх поїздках спілкується з простими людьми, то перше, з чим до нього звертаються, — це проблеми з судами. Люди не можуть знайти справедливості, захисту в судах, справедливості в правоохоронній системі».

Окрім цього Руслан Рябошапка також зазначив, що недосконалість судової системи в Україні привертає увагу й міжнародної спільноти: «Коли Володимир Зеленський ще не був Президентом, він зустрічався з представниками європейських країн та організацій. І завжди перше, про що його запитували, — коли буде врегульовано конфлікт на Сході та що планується робити з судами в Україні. Очевидно, що, коли звучать такі запитання, це означає, що у нас не все прекрасно», — наголосив він.

За словами заступника керівника Офісу Президента, судова реформа 2016-2019 років не призвела до кардинальних змін, яких наразі потребує судова система: «Так, була проведена реформа, але сьогодні маємо таку ситуацію,  що з десяток «сімей» контролюють судову систему. Мафіозна система família залишилась сьогодні в судовій гілці влади. Реформа не призвела до того, що судді самостійно керують системою і беззаперечно підпорядковуються закону. Змінилися лише люди, які контролюють суддів.

У нас є швидке рішення цієї проблеми, яке ухвалять в перші ж дні роботи парламенту, можливо, навіть в найперший день. Воно стосується перезавантаження органів, які відповідають за добір суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності», — пояснив Руслан Рябошапка.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що  наразі оголошено конкурс на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва