Вибори в Києві відбудуться вже 8 грудня: оприлюднено законопроект про столицю

10:58, 17 сентября 2019
Також передбачено скорочення на третину депутатів міської ради й відновлення районних рад.
Вибори в Києві відбудуться вже 8 грудня: оприлюднено законопроект про столицю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 вересня народні депутати від фракції «Слуга народу» (Клочко А., Коряченков Ю., Стефанчук М. та ін.) зареєстрували до Верховної Ради проект закону №2143 про внесення змін до Закону України «Про столицю України — місто-герой Київ».

Як зазначають автори законопроекту, з метою повернення киянам права на дієве місцеве самоврядування, шляхом обрання районних рад, які у свою чергу формували б свої виконавчі органи та в межах Конституції і законів самостійно вирішували питання місцевого значення, пропонується внести зміни до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» і викласти його у новій редакції.

Законопроектом пропонується системно врегульовувати питання правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування в столиці.

Зокрема, законопроектом передбачається встановити, що на території міста Києва утворюються райони, які є адміністративно-територіальними одиницями, що входять до системи адміністративно-територіального устрою України.

Відповідно до пропонованих у законопроекті положень, виконавчу владу у місті Києві здійснює Київська міська державна адміністрація, а місцеве самоврядування столиці здійснюється територіальною громадою столиці як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні в м. Києві ради та їх виконавчі органи.

Особливістю місцевого самоврядування в м. Києві є визначений Законом розподіл повноважень органу місцевого самоврядування між Київською міською радою та районними в м. Києві радами.

Посади Київського міського голови та голови КМДА розмежовуються. В законопроекті зазначено, що голову КМДА призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Кабінету міністрів України. Така посада є несумісною з будь-якою іншою.

Також законопроектом вносяться зміни до ЗУ «Про місцеві вибори»: в містах-мільйонниках кількість депутатів місцевої ради скорочується зі 120 до 84.

Кабінету міністрів України протягом шести місяців після набрання чинності цим Законом здійснити ліквідацію районних у місті Києві державних адміністрацій та реорганізацію Київської міської державної адміністрації.

Також у Прикінцевих положеннях йдеться про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради на неділю 8 грудня 2019 року.

 Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що у «Слузі народу» прокоментували перезавантаження влади.

 Також ми писали, що за оскарження процедури проведення закупівель доведеться платити.

 

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва