Законодавець звільнить адвокатів та інших самозайнятих осіб від подвійної сплати ЄСВ

16:57, 29 сентября 2019
Під звільнення попадають всі, хто провадить незалежну професійну діяльність.
Законодавець звільнить адвокатів та інших самозайнятих осіб від подвійної сплати ЄСВ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В український парламент внесено проект закону України №2166 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників)».

Від сплати ЄСВ планують звільнити осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Для такого звільнення є певні умови, а саме: такі особи повинні бути взяті на облік фізичних осіб — підприємців та провадити один вид діяльності одночасно як особи, зазначені в пунктах 4 та 5 частини першої статті 4 закону.

Одночасно із закону пропонують виключити положення статті 7 про те, що «у разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Законодавець хоче позбавитися зазначеної норми.

Необхідність вищезазначеного законопроекту його автори пояснюють тим, що діючий Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» містить суперечливі положення щодо окремого кола платників єдиного соціального внеску. Це попри те, що дискримінація в Україні заборонена.

Згідно із проектом закону, платники єдиного внеску розмежовані на фізичних осіб — підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Проте податкові органи часто безпідставно присвоюють фізичним особам — підприємцям ознаки незалежної професійної діяльності.

Оскільки закон не визначає такого платника ЄСВ, як фізична особа — підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, то самостійне встановлення фізичній особі — підприємцю ознаки незалежної професійної діяльності прямо суперечить встановленому порядку постановки на облік суб’єктів підприємницької діяльності як платників ЄСВ.

Крім цього, обов’язок сплати ЄСВ пенсіонерами, які здійснюють незалежну професійну діяльність, є також дискримінаційним.

Пенсіонери — суб’єкти підприємницької діяльності звільнені законодавством від сплати такого внеску.

Водночас встановлення обов’язку сплати ЄСВ без отримання доходу не відповідає легальній меті державного регулювання даного виду відносин та є непослідовним у контексті самого закону, який визначає об’єктом нарахування ЄСВ саме отриманий дохід.

Також зазначене положення суперечить Закону України «Про пенсійне забезпечення» щодо кола осіб, які мають право на державну трудову пенсію.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховна Рада спростила життя бухгалтерам, ухваливши закон про єдину звітність.

Також повідомлялося, що в Україні змінюють рахунки з ЄСВ за новим стандартом.

 
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва