Зеленський вніс до парламенту законопроект щодо виробництва алкоголю

17:10, 23 октября 2019
Проектом закону з 1 січня 2020 року скасовується державна монополія на виробництво спирту.
Зеленський вніс до парламенту законопроект щодо виробництва алкоголю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 жовтня Президент України Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради проект закону №2300 про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового.

Як зазначається у пояснювальній записці, за останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилось у 4 рази. Стрімке зниження виробництва спирту зумовлено:

– скороченням експорту. Відсутність інвестицій в оновлення основних засобів зумовлює високу собівартість і низьку цінову конкурентоспроможність вітчизняного спирту на зовнішніх ринках;

– ростом тіньового обігу спирту. Доля тіньового обігу харчового спирту зросла з 10% у 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в Україні у 2019 році.

Проектом закону Володимир Зеленський пропонує внести зміни до ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального», які передбачають, зокрема:

– скасування державної монополії на виробництво спирту починаючи з 1 січня 2020 року;

– надання можливості суб'єктам господарювання будь-якої форми здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії;

– повну лібералізацію експорту спирту з України.

Проектом закону передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  писала, що ВАКС розгляне справу стосовно депутата Київської облради.

Також ми писали, у «Слузі народу» пропонують зміни до Митного кодексу щодо «євробляхерів».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей